In de acht kilometer lange koers bij de beloften heren ging Isaac Kimeli als een speer van start. Dries Basemans en Steven Casteele opteerden eerder voor een voorzichtige start.

Kimeli nam na de eerste meters nooit meer de kop, maar volgde wel steeds attent. Tot anderhalve kilometer voor het einde was hij nauwelijks uit de top drie weg te slaan. Hij liet wel enkele keren zijn armen langs zijn lichaam hangen, wat eventueel kan betekenen dat de OEH-atleet last had van krampen. Dries Basemans was ondertussen stelselmatig van ongeveer 35 naar 22 opgeschoven, terwijl Casteele nog meer atleten inhaalde door van ongeveer 50 naar 29 op te schuiven.

Wanneer de uiteindelijke Russische top drie doortrok kreeg Kimeli het moeilijk. Safiulin, Maksimov en Nikitin werden respectievelijk één, twee en drie. Ondertussen voelde Basemans de hete adem van Casteele in zijn nek, maar Basemans liep in zijn laatste ronde nog naar een prachtige 19e plaats. Net daarachter finishte Kimeli als 20e, voor hem was de laatste ronde er teveel aan. Ook Casteele had nog een sterke laatste ronde in petto en werd knap 22e.