Net als in de vorige zes marathons die Van Schuerbeek tot op vandaag liep, is het in oktober opnieuw de bedoeling een stap voorwaarts te maken wat zijn persoonlijke beste betreft. Daarvoor is de keuze op Amsterdam gevallen. Als de VAC-atleet op 19 oktober voor de zevende keer op rij een verbetering zou laten optekenen kan dat op zijn zachtst gezegd opvallend genoemd worden.

Na zijn vorige marathon, 2.13.55 in Rotterdam, had de 29-jarige Van Schuerbeek het wel een hele tijd lastig. “Normaal had ik die chrono altijd super gevonden. Maar nu bleef toch vooral hangen dat ik het EK niet gehaald had. Dat was nu eenmaal hét doel waarvoor ik gewerkt had. Mentaal had ik het daar niet gemakkelijk mee, al bleef ik de conditie zeker wel onderhouden.” In juni en juli tankte hij dan weer vertrouwen met respectievelijk een persoonlijk record op de 10.000 meter in Leiden en een zeer goede hoogtestage met enkele ploeggenoten van het Nederlandse Team Distance Runners in Sankt-Moritz.

Willem Van Schuerbeeck
Vervolgens zette Van Schuerbeek begin augustus in een 5000 meter aan op de Flanders Cup in Ninove. “Die wedstrijd was echt een ramp. Hier bleek dat ik, die van nature al niet al te snel ben, in snelheid moet investeren als ik een degelijke 5000 wil lopen. In Sankt-Moritz lag de focus volledig op marathontraining.” Eind augustus liep hij nog een iets betere 5000 in Utrecht, waar hij zich de snelle start van zijn trainingsmaten wel serieus moest bekopen. De tien kilometer op weg in Hem (Nederland) enkele dagen later, liepen nog iets beter. De wedstrijden van de afgelopen maand maken dat de marathonloper met wat twijfels zit. Daarbij komt het gevoel dat hij stilaan erg dicht tegen zijn grenzen aanbokst. “Bij mijn eerste drie à vier marathons was ik er heilig van overtuigd dat er nog veel meer inzat, nu overheerst het gevoel dit ik dicht tegen mijn maximum aan zit.”
In aanloop naar Amsterdam probeert hij samen met zijn Nederlandse trainer Guido Hartensveld op zoek te gaan naar die kleine veranderingen die hem nog winst kunnen opleveren. Zo zal de laatste rechte lijn naar de marathon er iets anders uit zien dan voor Rotterdam. “De focus zal nu vooral op kwaliteit liggen. Ik denk zelfs dat de grootste omvangsweek al even achter de rug is. De samenwerking met Guido verloopt trouwens prima: ik trek zo vaak als mogelijk naar Nederland, en hij komt mij ook regelmatig opzoeken.” De meest uitputtende trainingen zal van Schuerbeek ditmaal iets minder aan bod laten komen. “ In de voorbereiding ga ik wel een drietal keer over de marathonafstand op training, maar ik moet het ook allemaal gecombineerd krijgen met een fulltime job. Mijn lichaam overdreven belasten heeft geen zin.”
Alvorens in Amsterdam van start te gaan loopt hij nog de Dam tot Damloop en de halve marathon in Breda. “Ik zal naar die wedstrijden niet afbouwen, dat is voorbehouden voor de laatste 14 dagen voor de marathon. Zeker in Breda zal ik ook met enige reserve moeten lopen om in Amsterdam helemaal fris aan de start te kunnen staan. De focus ligt volledig op die marathon, waar een nieuw record het doel is en blijft.”

 

Met dank aan Milan Augustijns voor deze bijdrage!

1 REACTIE

  1. Mooie atleet! Vooruit kijken en toch met beide voeten op de grond blijven staan. Succes in Amsterdam!

Reacties zijn gesloten.