Komende weekend staat in Nederland één van de hoogtepunten van het wegcircuit op de agenda. De 10 mijl van de Dam tot Damloop is jaarlijks goed voor heel wat toptijden en veel Belgen maken dan ook met plezier de trip over de noordergrens.

Willem Van SchuerbeeckOok dit jaar tekent de kruim van het Belgische afstandslopen present voor de 16 kilometer tussen Amsterdam en Zaandam. Bij de mannen vinden we zo Willem Van Schuerbeeck, half in Nederland verankerd, en Lander van Droogenbroeck, die overigens past voor een najaarsmarathon, terug. Stijn Fincioen en Jesse Stroobants zijn dan weer wel in volle marathonvoorbereiding. Ook Waalse atleten Florent Caelen en Michael Brandenbourg zijn geen onbekenden op de Nederlandse wegen. Stijn Garain was deze zomer nagenoeg onzichtbaar, maar hoopt naar de winter toe opnieuw aan te knopen met zijn oude niveau. Met Antwerpenaar Nick Van Peborgh is het altijd rekening houden, zeker op de weg. Bij Atelaw Bekele is het de laatste periode dan weer altijd vraagtekens plaatsen. Stefan van den Broek en Frederic Collignon verdedigen hun strepen bij de masters.

Veerle Dejaeghere blijft maar teren op haar brede basis en beleeft al even haar tweede jeugd. Ook in Amsterdam is de Ardooise er opnieuw bij. Benieuwd hoe zij zich verhoudt ten opzichte van EK-gangster Almensh Belete, pas terug van hoogtestage.

Bij de mannen staat de top 3 van vorig jaar, Nguse Amlosom, John Mwangangi en Peter Kirui, opnieuw aan de startlijn. Bij de vrouwen wordt een strijd tussen Linet Masai (winnares in 2009) en Olympisch kampioene Tiki Gelana verwacht.

Alle toplopers vind je in volgend overzicht.