Het nieuwe (en eerste) dopinglabo in Kenia komt er vanaf januari volgend jaar. Dat heeft Isaiah Kiplagat, voorzitter van de Keniaanse atletiekbond bekendgemaakt. Het lab komt er nadat er de laatste tijd nogal ophef ontstond over dopingproblematieken in atletiekland Kenia.

Het gloednieuwe en broodnodige dopinglabo komt er in de hoofdstad, Nairobi. In het lab zullen alle analyses uit de regio gebeuren en kunnen bloed- en urinestalen opgeslagen worden. Kenia bevond zich de afgelopen periode in het midden van een kleine dopingstorm. Na een reportage op de Duitse televisie werd duidelijk dat nogal wat verboden middelen, waaronder EPO, bijzonder vlot verhandeld werden in het Afrikaanse land. Sinds januari vorig jaar werden de controles opgevoerd in Kenia, hoewel de analyses nooit in het binnenland konden gebeuren. Dat bracht 17 valsspelers naar boven, hoewel tot nog toe geen grote namen sneuvelden.

“De Keniaanse bond wordt in dit nieuwe project geruggesteund door het WADA en de IAAF”, aldus Kiplagat. “In een land als Kenia, waar atletiek sport nummer 1 is, was een dergelijk labo zeker geen overbodige luxe”, voegde de topman van de bond eraan toe.