Om 10u stipt beginnen de vrouwen op het EK indoor aan hun vijfkamp. Nafi Thiam is als voormalig Europees indoorkampioene één van de topfavorietes, maar ook Noor Vidts moet als beste performer van het jaar zeker kans maken op eremetaal. Wij volgen de vijfkamp van onze landgenoten in Torun op de voet en geven per proef ook een projectie van hun mogelijke eindtotaal. 

20u50: En de dames op de vijfkamp, die blijven vooral imponeren. Noor Vidts snelt op de afsluitende 800m naar een PR van 2’12″59. Thiam zette ook een PR in zaal neer met 2’18″80. Thiam totaliseert op die manier 4.904 punten en is zo eindelijk in het bezit van het BR, waardoor Tia Hellebaut van de recordtabellen verdwijnt. Vidts verpulvert haar PR en zet een voor haar doen waanzinnige 4.791 punten neer. België heeft alvast het gelijke aantal medailles als twee jaar geleden in Glasgow. Thiam wordt zo de zevende performer aller tijden op de vijfkamp in zaal.

19u40: Wie presteert onder druk? Nafi Thiam inderdaad. Onze olympische kampioene vliegt naar 6m60m in haar tweede poging. Dat lijkt de sprong voor goud te gaan worden, tenzij Vidts nog iets uit haar Poolse recordhoed tovert. Vidts en Thiam verbeteren zichzelf niet, al bewijst Thiam met 6m54 dat ze zich echt in haar sas voelt in de zandbak. Om 20u45 kan ze haar tweede Europese indoortitel behalen. Vidts is dan weer zeker van zilver, tenzij de Hongaarse Kriszan een wereldtijd op de 800m uit de benen schudt.

19u05: Wie anders dan Noor Vidts vliegt in haar eerste poging meteen naar een PR? Met 6m47 doet de atlete vijf centimeter beter dan ooit tevoren en de atlete van VAC leek nog niet geheel tevreden, dus wie weet wat volgt… Thiam gaat in haar eerste poging in de fout en staat dus onder druk.

19u00: De dames gaan aan hun voorlaatste proef van de vijfkamp beginnen. Thiam en Vidts maken gezien hun huidig parcours beiden kans op goud, dus het verspringen kan al het één en ander duidelijk maken. Hierbij moet wel vermeld worden dat Thiam vorig jaar een stevige progressie boekte op het verspringen in zaal. Al werkte ze sinds het Frans kampioenschap van vorig jaar op 1 maart geen enkele verspringcompetitie af. Spannend wordt het ongetwijfeld, want de twee Belgische medailles lijken al veilig gesteld, de vraag rijst vooral wie met welke kleur naar België terugkeert.

13u30: En Vidts? Die stoomt vooral door met een zoveelste PR van 13m83 in haar derde poging, waardoor ze opnieuw aansluiting vindt met Thiam. Uitgesplitst zijn de Belgische dames elkaar waard, met slechts twee punten verschil. In de laatste poging kan Thiam zich niet verbeteren met 15m06. In het verspringen zal de Belgische tweestrijd mogelijk al beslist worden, al is Vidts in de 800m een stuk sterker op papier. Beide dames lijken op weg naar een score van om en bij de 4.750 punten. Om 19u begint het duo aan het verspringen. Na drie onderdelen heeft Thiam 3.024 punten, Vidts totaliseert voorlopig 2.867 punten. Alleen de Hongaarse Xenia Krizsan komt voorlopig in de buurt van onze landgenotes met 2.835 punten. Het podium lijkt daardoor al gekend, maar wie grijpt het goud?

13u25: Wat een dag voorlopig voor Vidts: een stevig PR van 13m45 brengt zelfs Thiam in de tussenstand even in verlegenheid. Thiam antwoordt echter met een stevige 15m16. In de prognose heeft Thiam nu een slordige 30 punten voor op Vidts, waardoor de strijd om het goud volledig Belgisch lijkt te gaan worden! Er is natuurlijk nog altijd een derde poging waarin het mogelijk nog beter kan.

Noor Vidts – Foto: Stefania Kodou

13u15: In de eerste poging van het kogelstoten geven Thiam en Vidts geen superindruk. Thiam zet met 14m17 een bescheiden opener neer. Vidts doet het met 12m64 verhoudingsgewijs wel beter. Daardoor blijft ze op haar PR-schema voorlopig.

12u35: Het gaat goed, het gaat beter, alweer drie centimeter erbij voor Thiam. Op 1m89 heeft de olympische kampioene wel een tweede poging nodig, maar dat lukte wel met veel overschot. Thiam lijkt wel verzorging nodig te hebben aan haar hand, waar ze zich licht aan heeft bezeerd. De lat gaat naar 1m92, wat haar kostbare punten zou opleveren. Ze slaagt echter niet in haar opzet met drie foutpogingen. Thiam en Vidts staan respectievelijk eerste en tweede na twee onderdelen.

12u30: Thiam lijkt duidelijk op een verkorte aanloop bezig aan haar competitie. Haar eerste poging op 1m86 is nog niet wat het moet zijn. Vidts lijkt haar zenit bereikt te hebben, ondanks degelijke pogingen. Thiam gaat in haar tweede poging over de lat en mag zich opmaken voor 1m89. Vidts verlaat het hoogspringen met opgeheven hoofd.

12u15: Vidts doet hét: 1m83! Daardoor blijft de atlete slechts één centimeter onder haar PR, maar vooral beter dan tijdens haar beste meerkamp. Vidts krijgt nu al de medailles in zicht en maakt kans op een eindtotaal van maar liefst 4.700 punten. Thiam past op 1m83 en gaat het meteen proberen op 1m86, wat een evenaring zou betekenen van haar seizoensbeste. De Belgische dames zitten op eenzame hoogte, aangezien hun naaste belagers niet langer in competitie zijn.

12u00: Nafi Thiam klaart meteen de klus op haar openingshoogte van 1m80. De voormalige Europese kampioene had héél veel overschot. Voor Vidts wordt het kantje boordje, aangezien ze een derde poging nodig heeft op die hoogte. In haar laatste poging lukt het voor Vidts! Daardoor ligt ze amper 12 punten achter op haar beste vijfkamp, maar het kan uiteraard nog hoger.

11u40: Op 1m77 klaart Vidts in haar eerste poging de klus. Wil ze gelijke tred houden met haar PR-schema, dan moet ze wel zeker en vast over 1m80. Op de eerste poging van Thiam blijft het voorlopig wachten. De olympische kampioene op de zevenkamp lijkt pas op 1m80 haar competitie te starten.

11u30: Noor Vidts is probleemloos aan haar hoogspringen gestart op 1m68. Daarna ging de atlete ook bij haar eerste poging over 1m71. Op 1m74 heeft de atlete van VAC een tweede poging nodig, waar het wél lukt . Nafi Thiam start haar competitie in principe op 1m77. Ivona Dadic, een grote concurrente voor onze landgenotes, moest ei zo haar koffers pakken op haar aanvangshoogte van 1m68. De Oostenrijkse had in haar derde poging wel overschot.

10u08: Van een goede start gesproken: Noor Vidts loopt in de snelste reeks naar de vierde plaats en zet met 8″27 een nieuw PR neer. Vidts wint zo alvast 13 punten in vergelijking met haar beste meerkamp. De Britse Holly Mills zette met 8″22 de snelste tijd neer op de hoge horden.

10u00: Nafi Thiam is goed aan haar dag begonnen in de eerste van twee reeksen op de 60m horden. Thiam ging degelijk van start en maakte het verschil op de laatste twee horden. Ze klokte in eerste instantie af na 8″34, maar die tijd werd nog gecorrigeerd naar 8″31, goed voor een seizoensbeste. Thiam verliest in totaal 18 punten op haar PR-schema.