Isaac Kimeli en Robin Hendrix hebben het er schitterend vanaf gebracht op de prestigieuze Payton Jordan Invitational in Stanford. Beide heren deden een mooie hap uit hun PR en plaatsen zich zo voor het WK in Doha. Kimeli knalde naar 13’18″19, Hendrix volgde een seconde later in 13’19″50 terwijl de WK-limiet 13’22″50 bedraagt. Lander Tijtgat moest zich tevreden stellen met 13’40″16.

Vooraf stak Isaac Kimeli zijn WK-ambities niet onder stoelen of banken. Met een PR van 13’21″09 lag het WK-minimum dan ook binnen zijn mogelijkheden. Voor Robin Hendrix lag dit anders. Hij had 13’29″57 achter zijn naam en had dus wat meer werk voor de boeg. Beiden gingen ze van start in de snelste reeks. Ze kregen gezelschap van niemand minder dan Yomif Kejelcha, die in het verleden al tot 12’46″79 kwam en daarmee zevende aller tijden is op die afstand.

De wedstrijd kende een heel gelijkmatig wedstrijdverloop met telkens rondjes van om en bij de 64 seconden. Anderhalve ronde voor het einde ontplofte de boel en ontbond Kejelcha zijn duivels. Hij verzekerde zich ruimschoots van de winst dankzij een pittige slotronde van 57″60. Zijn eindtijd bedroeg 13’10″72. Achter hem werd het nog een spannende strijd. De Belgen die in elkaars spoor volgden, konden zich in het slot optrekken aan onder meer Kirubel Erassa en Andrew Butchart. De snelle laatste ronde van beide heren was nog net een tikkeltje sneller dan die van onze landgenoten waardoor zij nipt de overige podiumplaatsen bezetten. Kimeli werd met 13’18″19 wel heel knap vierde. Hendrix liep eveneens bijzonder knap naar de vijfde plek dankzij zijn tijd van 13’19″50, meer dan 10 seconden sneller dan zijn vorige besttijd. Voor beiden wordt het de eerste keer dat ze aan de start zullen komen van een WK op de piste. Ook Nafi Thiam, Cynthia Bolingo, Koen Naert en Bashir Abdi kwalificeerden zich eerder al voor het WK. De strenge limiet voor de Olympische Spelen (13’13″50) werd voorlopig nog niet gesloopt door het duo.

Lander Tijtgat mocht starten in de de tweede reeks. Hij kende minder geluk met zijn reeks en leek iets over halfweg al te traag door te komen om nog aanspraak te kunnen maken op de WK-limiet. Dankzij een snelle laatste ronde van 59″07 verzekerde Tijtgat zich wel van de winst in 13’40″16. Hij blijft zo vijf seconden boven zijn seizoensbeste dat hij twee weken geleden op de Bryan Clay Invitational liet noteren.

Soufiane Bouchikhi verscheen aan de start op de 10.000 meter, maar stapte vroegtijdig uit.