John Heymans reisde met een duidelijke missie af naar het Amerikaanse Boston. Afgelopen nacht zou hij een ultieme gooi doen naar het olympisch minima van 13’05”00 op 5.000m. Geen sinecure, en al zeker niet in zaal, maar aan tegenstand ontbrak het allerminst. Heymans liet zich leiden en finishte in een fantastische tijd van 13’03”46, ruim een seconde onder de limiet. Daarmee verbrijzelt hij ook het Belgisch record (13’17”65) dat sinds vorig jaar op naam van Robin Hendrix stond. Outdoor liep enkel Mohammed Mourhit ooit sneller.

Niet lang na zijn zesde plaats op het EK veldlopen in Brussel, stak John Heymans de grote plas over. Hij zou zich in Amerika enkele weken op hoogte voorbereiden om vervolgens een gooi te doen naar het olympisch minima op 5.000m.

Outdoor kwam Heymans vorig jaar tot 13’14”16. Om zich te verzekeren van de Olympische Spelen was 13’05”00 nodig, bijna tien seconden onder zijn PR. De indoorpiste met extra bochtenwerk zou zijn opdracht niet vergemakkelijken, maar de ex-hockeyspeler gelooft al maanden dat hij ertoe in staat is en de piste in Boston staat erom bekend razendsnel te zijn. Vraag maar aan Robin Hendrix die er vorig jaar het BR herleidde naar 13’17”65.

Van die Belgische recordtijd liet Heymans afgelopen nacht geen spaander heel. De RESC-atleet kon zich optrekken aan stevige tegenstand en finishte in een sterk deelnemersveld als vijfde in 13’03”46. Heymans was daarmee één van de zes atleten in zijn reeks die onder de gevraagde 13’05”00 dook. Met deze ronduit indrukwekkende chrono is Heymans pas de eerste landgenoot die zich op dit nummer kon plaatsen voor Parijs. Hij is na Mohammed Mourhit ook pas de tweede Belg die in- of outdoor de 13’04-barrière sloopt. Eerder beten atleten als Isaac KimeliBashir Abdi en Vincent Rousseau hun tanden al stuk op deze chrono.

Bekijk hier integraal de olympische kwalificatiekoers van John Heymans terug: