De bekende Silvesterlauf in het Duitse Trier leverde zowaar een dubbelslag op voor de Belgen. Eerst was er Lisa Rooms die de 5 kilometer op haar naam schreef in een pijlsnelle chrono. Kort daarna ging Isaac Kimeli met de zege op de 8 kilometer aan de haal. Het is al de vierde keer op rij dat de atleet van het Runners’ lab Athletics Team in Trier komt winnen. Voor Rooms was het een eerste overwinning na haar tweede plaats van vorig jaar.

Oudejaarsdag, een stadscentrum, rondjes van één kilometer en internationale atleten om een stevige krachtmeting mee aan te gaan. Het zijn de ingrediënten die ervoor zorgen dat er elk jaar opnieuw een kudde Belgen naar Trier trekt voor de Silvesterlauf. Isaac Kimeli is er ondertussen al een vaste waarde. Vorig jaar zegevierde hij er voor het derde jaar op rij in een nieuw parcoursrecord van 22’18.

Nog nooit eerder won iemand vier keer op rij in Trier, dus Kimeli had voldoende drijfveer om dit jaar nog één keer alles op alles te zetten. Een select groepje van zeven vormde zich met daarin ook Michael SomersArnaud Dely en Nicolas Schyns. Pas in de voorlaatste ronde scheurde de groep uit elkaar en bleef er nog een drietal over. Kimeli, die zich als enige Belg staande kon houden in de kopgroep, schuwde het kopwerk niet. Hij kon zich echter niet loswrikken van de rest en zou het op een sprint laten aankomen. Zij snelle benen loodsten hem uiteindelijk voor het vierde jaar op rij naar de overwinning in een tijd van 22’29, elf tellen boven zijn recordtijd van vorig jaar. De Duitser Nils Voigt en de Marrokaan Zouhair Talbi volgden een seconde later als tweede en derde.

Somers liep een kleine twintig seconden later als vijfde binnen. In zijn spoor volgden Dely en Schyns.

Foto: Peter Wagemans

Lisa Rooms blijft verbazen met winst én topchrono

Ook op de laatste dag van het jaar bewees Lisa Rooms dat 2023 het jaar van de grote stappen voorwaarts was. Na een resem persoonlijke records, een zesde individuele plaats op het EK veldlopen en de verrassende bronzen plak met het seniorenteam in onze hoofdstad, sluit Rooms het jaar nu af met een pijlsnelle overwinning.

Nochtans stonden er met Maureen Koster en Gesa Krause geen kleine garnalen aan de start. Krause stond weliswaar wel voor een comeback na een zwangerschap eerder dit jaar. De Duitse kon logischerwijs nog niet meestrijden, maar werd wel al knap zesde op een vijftien seconden van het podium. Koster liet zich voor het grootste deel van de race wél voorin gelden. Pas in de laatste ronde toonde de Nederlandse enig verval. Daar was bij Rooms geen sprake van. Zij had nog voldoende munitie opzij gehouden om een snelle slotkilometer aan te kunnen. Ze vatte samen met Emeline Imanizabayo de laatste ronde aan.

Uiteindelijk was er een verschroeiend sprintje nodig om de Rwandese een voetlengte voor te blijven aan de finish. De 15’29 op 5 kilometer van Rooms mag er echter absoluut wezen. Vorig jaar deed de AVLO-atlete er nog ruim een halve minuut langer over op dit parcours. Het is bovendien de snelste chrono in Trier sinds Lornah Kiplagat in 2000. Bovendien dook nog nooit eerder een landgenote onder de 15’30 op de weg. Tot voor kort was Lieve Slegers de snelste met 15’38, gelopen in 1995.

Koster hield uiteindelijk haar podiumplaats nog vast door na 15’34 als derde over de meet te komen.