Yves Nimubona heeft de Energyvision CrossCup-manche in Hannuit op zijn naam geschreven. De Rwandees hield daarvoor Merhawi Mebrahtu af. Isaac Kimeli wilde rankingpunten sprokkelen met het oog op de Spelen, maar kwam door ziekte niet helemaal fit aan de start. Guillaume Grimard maakte indruk met een knappe vijfde plaats. Op de korte cross was de overwinning voor Ziad Audah.

Bij de mannen wilde Isaac Kimeli op de Energyvision CrossCup in Hannuit – een wedstrijd met het gouden label – punten sprokkelen voor de Cross Country World Ranking. Daarop stond hij negende terwijl de top acht zich automatisch plaatst voor de 10.000m op de Olympische Spelen. Door ziekte afgelopen week en een stevig internationaal deelnemersveld zou dat echter geen sinecure worden. Guillaume Grimard, Nicolaï Saké en Marco Vanderpoorten waren andere Belgen om in de gaten te houden. De internationale kleppers van dienst heetten Merhawi Mebrahtu, Yves Nimubona en Kibet Kandie.

Yves Nimuboma – Foto: Jolien De Bock

De drie voornoemde mannen scheurden zich na enkele minuten los en kregen Rogers Kibet en Guillaume Grimard mee. Kimeli had het zwaar in de aanvangsfase en miste de boot. De achtervolging werd aanvankelijk geleid door Vanderpoorten en Saké. Halfweg werd de kopgroep uitgedund en liet Grimard zijn kompanen lopen. Nimubona en Mebrahtu maakten er een spannende strijd van en lieten het op een sprint uitdraaien. Daarin schoot Rwandees Nimubona de oppergaai af. Grimard hield zijn vijfde plaats vast en is zo knap de beste Belg. Twee weken geleden haalde hij een vergelijkbare stoot uit door zesde te worden in een Gold Label veldloop in Italië, nu doet hij dus nog een plaatsje beter en verstevigt hij zijn leidersplaats in het algemeen klassement. Kimeli vond een tweede adem en bleef nog net Kibet voor om zesde te worden. Saké kwam in datzelfde groepje aan en was dolblij met zijn podiumplek onder de Belgen. Vanderpoorten en Tim Van de Velde eindigden voor Tancrède Crickillon die op zijn beurt het LBFA-kampioenschap won. Noah Konteh was met de veertiende stek eerste belofte en blijft zo aan de leiding van het klassement.

Foto: Jolien De Bock

De korte cross werd net als bij de vrouwen gewonnen door de Belgische vicekampioen. Na een behouden eerste ronde kwam een omvangrijke groep halverwege samen door. Arno De Feyter schudde aan de boom en zo ontstond een leidend drietal. Ziad Audah deed er nog een schepje bovenop en zag dat alleen Ward Leunckens nog bleef aanhaken. De man van Lyra-Lierse beet zich vast, maar geraakte niet meer voorbij Audah. De overwinning bezorgt de atleet van CABW tevens de LBFA-titel. Leunckens telt in het Energyvision CrossCup-klassement één punt minder dan Audah en volgt op drie punten van leider Ruben Verheyden. Ruben Querinjean werd bij zijn terugkeer in de CrossCup zesde.