De eerste Belgische medaille op het EK voor junioren is een feit. Dries De Smet heeft voor een wel heel straffe stoot gezorgd op de 1500m. In een incidentrijke koers liep onze landgenoot een tactisch perfecte race. Hij ging met de leiders de laatste 200m in en sprintte als nooit tevoren naar het zilver. Tim Van de Velde kon als scholier niet overtuigen in de finale en werd twaalfde.

De finale op de 1500m begon aan een slakkengangetje. Het was pas op 600m van de finish dat het tempo voor het eerst de hoogte in zou gaan. Het klassieke verhaal van de aanzet bij de bel kwam er ook vandaag. Net na de bel ging topfavoriet Jakob Ingebritsen tegen de vlakte. De Noor liep heel de race achteraan en dacht de klus in de laatste ronde te klaren. Het supertalent moest vrede nemen met de achtste plaats.

De laatste ronde ging dan ook snoeihard. De Smet ging goed mee in de voorste gelederen en bleef op medaillekoers. Van de Velde moest de rol lossen en zou geen aanspraak meer maken op een mooie eindnotering. Hij werd twaalfde in 4’02″86, maar de tijden zijn van weinig belang in zo’n finale. De Smet ging als derde de laatste hectometer in en kon één van de topfavorieten, de Spanjaar Ben Adrian, nog passeren. Een onverwachte, maar oververdiende zilveren medaille voor onze landgenoot die na 3’56″98. Dat de laatste ronde snoeihard ging, lijdt geen twijfel. De winnaar Jake Heyward, die De Smet met slecchts 25 honderdsten wist voor te blijven, liet 52.9 klokken over zijn laatste 400m.

We bezorgen u zo snel mogelijk een reactie van de eerste medaillewinnaar op het EK voor junioren in Grosseto.

De Smet bij het ingaan van de laatste rechte lijn – Foto: Viktor Benschop