Naast de meeting in Bern werd het dinsdagavond uitkijken naar twee landgenoten in het Finse Turku. Op de Continental Tour Gold-meeting gingen Tim Van de Velde en Michael Obasuyi op zoek naar belangrijke punten voor de World Ranking. Beide heren presteerden meer dan naar behoren? Van de Velde scherpte zijn PR op de 3.000m steeple aan met 8’24″56 en schuift op naar de zesde plaats op de Belgische ranking aller tijden. Obasuyi knokte zich ondanks een moeilijke start naar een vijfde stek in 13″56. 

De Continental Tour Gold hield dinsdagavond halt in Turku voor de Paavo Nurmi Games, de laatste meeting binnen het circuit voor het WK in Eugene. Twee landgenoten kregen de kans om zich te bewijzen in een mooi deelnemersveld met vooral veel punten voor de World Ranking aan de finish. Tim Van de Velde kwam voor de derde keer in net geen drie weken aan de start van een 3.000m steeple. Van de Velde, die de EK-limiet al op zak heeft, liep een slimme koers in Turku. In de slotronde pakte de atleet van DUFF uit met een knappe versnelling, die hem een achtste plaats, maar vooral een eindtijd van 8’24″56 opleverde.

Met die chrono wipt Van de Velde van de achtste naar de zesde plaats op de Belgische ranking aller tijden. Op de World Ranking zal onze nog altijd maar 22-jarige landgenoot belangrijke plaatsjes winnen, waardoor het WK lonkt. Bovendien bleef Van de Velde amper twee en een halve seconde boven de rechtstreekse WK-limiet van 8’22″00.

Michael Obasuyi gaf in de reeksen van de 110m horden een degelijke indruk met een chrono van 13″66. De hordeloper van OEH was gebrand op een topchrono in de finale, maar Paolo Dal Molin maakte het onze landgenoot niet gemakkelijk bij de start. De Italiaan bewoog duidelijk in zijn startblok. Obasuyi, die vanuit baan twee van start ging, was het kind van de rekening en liet kostbare honderdsten liggen op weg naar de eerste horde. De Belgische kampioen beet echter van zich af en knokte zich ondanks die mindere start naar een knappe vijfde stek in 13″56. Al had hij maar wat graag onder de EK-limiet van 13″50 gedoken. Die vijfde plaats leverde wel kostbare punten op, waardoor het WK hem in principe niet kan ontglippen.

Stahl boekt mentale zege, Burgin imponeert

Ook op internationaal gebied stelde Turku zeker niet teleur. Max Burgin imponeerde in de 800m. De jonge Brit durfde het aan om het verschroeiende tempo van de haas te volgen. Burgin hield knap stand en snelde naar een beste wereldjaarprestatie van 1’43″52. In zijn spoor klokte Tony van Diepen een zoveelste PR van 1’44″24. Die tweede plaats betekende wel een eindpunt van zijn ongeslagen reeks op de dubbele baanronde.

Daniel Stahl boekte een belangrijke mentale zege. De olympische kampioen wierp zijn discus maar liefst 70m62 ver, duidelijk beter dan Andrius Gudzius én de man van het moment Kristjan Ceh. In het speerwerpen haalde thuiswerper Oliver Helander zijn gram. Helander bleef olympisch kampioen Neeraj Chopra, die zijn zomerseizoen opende, voor dankzij een worp van 89m83. Wereldkampioen Anderson Peters vervolledigde het podium met 86m60.

Rasmus Magi liep naar een knappe 47″82 op de 400m horden. De Est voert dankzij die chrono de Europese ranglijst aan op de lage horden. Tobi Amusan was de beste op de 100m horden bij de vrouwen. De Nigeriaanse bleef de Jamaicaanse Britany Anderson voor in 12″57. Onze noorderbuur Nadine Visser scherpte haar seizoenbeste aan tot 12″71 en legde op die manier beslag op de derde stek.

Daniel Stahl – Foto: Chris Cooper – Bauhaus Galan