Het pisteseizoen loopt op zijn laatste benen, maar voor de Continental Tour Gold-meeting in Zagreb laadden de atleten zich graag nog eens op. Clément Deflandre had nog meer dan genoeg brandstof in de tank om een stevig PR op de 3.000m steeple neer te zetten. Hij schuift daarmee voorbij Tim Van de Velde naar een zesde plaats op de Belgische ranking aller tijden. Op de 2.000m steeple liep Beatrice Chepkoech naar de snelste tijd ooit.

Op zondag viel met de Boris Hanzekovic Memorial het doek over de Continental Tour Gold van 2023. De grootste internationale blikvangers lonken al naar de Diamond League finale in Eugene waardoor absolute hoogtepunten schaars waren. Een hoogtepunt kwam er wel op de ongebruikelijke 2.000m steeple waar Beatrice Chepkoech een nieuw world best neerzette. De wereldrecordhoudster op de 3.000m steeple dook met 5’47″42 maar liefst vijf seconden onder de recordtijd die Gesa Krause in 2019 neerzette.

Op de 3.000m steeple waagden twee Belgen zich aan de hindernissen en waterbak. Zowel Clément Deflandre als Tim Van de Velde gingen in de Kroatische hoofdstad op zoek naar een snelle tijd en belangrijke rankingpunten voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Deflandre kon rekenen op een paar vleugels tijdens de race. De Belgische kampioen knabbelde acht seconden van zijn PR en dook met 8’24″27 voor het eerst ruim onder de 8’30, de snelste tijd in veertien jaar gelopen door een Belg. Deflandre maakt zo een stevige sprong op de Belgische ranglijst aller tijden. Hij gaat Van de Velde voorbij en komt op plaats zes terecht.

https://www.instagram.com/p/CxBdvO0Lg4S/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Van de Velde was na een moeilijk seizoen met meerdere tegenslagen eveneens op weg naar een stevige eindtijd. Op de laatste waterbak ging het echter mis voor de man van Duffel. Van de Velde zette zijn sprong iets te vroeg in, kwam met zijn voet voor de balk terecht en raakte met zijn gezicht als eerste het water. Hij kwam uiteindelijk nog in een seizoensbeste van 8’32″18 binnen, maar misloopt wel dure punten voor de Olympische Spelen. “Sub 8’20 zat erin, tot ik een inschattingsfout op de laatste waterbak maakte. In deze wedstrijd had ik een serieuze optie kunnen nemen op de Olympische Spelen, maar ik zal dus volgend jaar gewoon harder moeten lopen. Gelukkig houd ik er enkel een paar brandwonden aan over”, vertelde de atleet na afloop. De rechtstreekse limiet voor Parijs staat bovendien op 8’15″00.

Voor de derde keer dit seizoen viel Paulien Couckuyt haar 400m horden aan. Couckuyt gaf aan nog steeds moeite te hebben met het vinden van het juiste ritme. Toch keert de pupil van Rudi Diels huiswaarts met een nieuw seizoensbeste. Couckuyt dook met 56″96 voor het eerst sinds haar zware knieblessure onder de 57″00. Het leverde haar de winst op.