Feestdag of niet, op de Dag van de Arbeid kwamen heel wat atleten in actie. Zo ook op de 14de Stessens 1 mei meeting in Herentals en het BK studenten in Jambes. Tim Van de Velde zorgde in Herentals voor één van de hoogtepunten door een nieuw PR op de 3.000m te noteren. Matthias Quintelier wipt dankzij 18m73 in het kogelstoten naar de derde plaats op de ranking aller tijden. In Jambes dook Helena Ponette op de baanronde onder 53 seconden met 52″96. 

Een moeilijk zomerseizoen en een al even zware winter zorgen bij Tim Van de Velde voor de nodige twijfels. Die veegde hij gisteren van de tafel door in Herentals te zegevieren op de 3.000m. Van de Velde rekende in Herentals af met de Fransman Simon Denissel. De belofte van DUFF klokte af na 7’51″75, goed voor een verbetering van zijn PR met bijna drie seconden. Ruben Querinjean, de Belgische kampioen op de korte cross die uitkomt voor Luxemburg, klokte zondag af na 7’56″52. Een slordige twee seconden boven het Luxemburgs record. Pieter-Jan Hannes probeerde de jonge leeuwen te volgen, maar moest in de tweede wedstrijdhelft gas terugnemen en finishte in 8:13.42. Hannes kampte wel met een lichte verkoudheid.

De atleet van thuisclub ACHL zag in de slotfase ook junioren Noah Konteh op en over hem gaan. Konteh liep naar 8’11″20 en verzekerde zich op die manier van het WK voor junioren. De atleet van OLSE was niet de enige met een ticket naar een kampioenschap. Simon Jeukenne verbaasde met 8’27″52 en bleef zo een slordige twee en een halve seconde onder de limiet voor het EK voor scholieren. Ook Charlotte Penneman dook onder de EK-limiet met 9’45″79. Op de 800m beet scholiere Nina Van Pelt nipt haar tanden de stuk op de EK-limiet van 2’08″81. De atlete van LOOI krijgt de komende weken nog kansen om onder die tijd te duiken. Bij de mannen ging de zege naar Stijn Baeten die afklokte na 1’50″79.

Matthias Quintelier – Foto: Peter Wagemans

Matthias Quintelier pakte in het kogelstoten uit met een sterke competitie. De Belgische recordhouder in zaal stootte zijn kogel in eerste instantie 18m63 ver, goed voor een evenaring van de derde prestatie aller tijden van Philip Milanov. Amper één poging later was die gedeelde derde plaats verleden tijd, aangezien Quintelier nog eens tien centimeter beter deed. Wil hij nog eens opschuiven op die ranglijst aller tijden, dan moet hij binnenkort voorbij 19 meter. Bij de vrouwen was Jolien Boumkwo aan het feest met een worp van 16m05. Daarmee deed ze een kleine meter beter dan haar clubgenote en Belgisch kampioene Elena Defrère.

Ponette en Iguacel solliciteren bij aflossingsploegen

Helena Ponette Foto: Jeroen De Meyer

Op het BK voor studenten zorgde Helena Ponette voor een meer dan aangename verrassing. Ponette liet de 300m in Herentals links liggen voor een baanronde in Jambes en die keuze pakte goed uit. Ponette liep zonder tegenstand naar een knappe 52″96, een verpulvering van haar PR met méér dan een seconde. Op de ranglijst aller tijden springt de atlete van HCO naar plaats 12. Een mooi visitekaartje dus voor een plaatsje bij de Belgian Cheetahs komende zomer. Christian Iguacel opende zaterdag zijn zomerseizoen op Spaanse bodem. Met 46″37 zette hij meteen zijn snelste opener én tweede tijd ooit neer op de baanronde. Het wordt drummen dus komende zomer om deel uit te maken van de Belgian Tornados. Beide atleten doken onder de limieten voor de Universiade in het Chinese Chengdu.