Tim Van de Velde heeft de reeksen van de 3.000 meter steeple niet overleefd op het WK in Eugene. Al vroeg in de wedstrijd verzwikte hij zijn voet aan de waterbak, daarna werd het een lijdensweg naar de finish.

In de aanvangsfase zette Van de Velde zich dapper voorin in de groep, maar na een voorval aan de derde passage van de waterbak zakte hij weg. In de laatste kilometer stond hij geparkeerd, maar zijn bezeerde enkel kan als een meer dan geldig excuus gelden.

Van de Velde finishte uiteindelijk als dertiende en laatste in zijn reeks in 9’03″11, terwijl alleen de top drie en de zes beste verliezers naar de finale mochten. Reekswinst was in 8’16″65 voor de Marokkaanse olympische kampioen Soufiane El Bakkali.

“Er is vanalles gebeurd”, zei Van de Velde na afloop. “Op de derde passage van de waterbak besloot de Japanner zijn armen nogal wijd te spreiden. Ik kreeg een slag in het gezicht, waardoor ik mijn evenwicht verloor en verkeerd op mijn linkervoet landde. Dan was het even pikkelen, maar ik wilde niet opgeven. De pijn zelf ging relatief vlot weg, al bleef ik wel een soort ongemakkelijk gevoel behouden. In diezelfde ronde hoorde ik iets knakken en ineens zag ik een polsstok op mij afkomen. Dat was heftig, maar gelukkig was ik alert genoeg.”

Van de Velde kende vooral pech, maar was toch ontgoocheld. “Het is jammer dat het zo moet lopen, zeker op mijn eerste WK”, klonk het. “Er is hier meer gebeurd in één steeple dan in alle andere wedstrijden in mijn leven. Ik moet het nog even verwerken. Na die twee momenten was het lastig om die focus terug te vinden en dan wordt een steeple heel moeilijk.”

Zonde van het voorval, want Van de Velde leek wel degelijk dik in orde. “De eerste kilometer voelde heel vlot. Toen ging alles nog perfect, tot dat pijnlijke moment”, vertelde hij. “Op een paar tellen zat ik laatste. Heel veel heeft die niet geholpen qua ervaring. Ik hoopte heel graag om tot die versnelling voorin mee te volgen. De blessure zelf lijkt mee te vallen. Dat ga ik nu even bekijken met de staf. Het WK was sowieso ondergeschikt aan het EK en daar ga ik nu naartoe werken.”