De CrossCup houdt komende zondag halt in Roeselare. Op Schiervelde wordt traditiegetrouw gestreden voor dure plaatsjes richting het EK veldlopen in Dublin. Bij de senioren mannen is Isaac Kimeli dé topfavoriet. Bij de vrouwen is het in afwezigheid van Mieke Gorissen zoeken naar één uitgesproken favoriet. Ook de onderlinge strijd tussen de beloften en de wedstrijden op de korte crossen beloven het nodige vuurwerk op te leveren. 

De CrossCup-manche van Roeselare staat traditiegetrouw gelijk aan de selectiewedstrijd die allesbepalend is het met oog op de verdeling van EK-tickets. Het EK veldlopen staat twee weken na Roeselare gepland in Fingal, op een boogscheut van de Ierse hoofdstad Dublin. Afgaand op de weersvoorspellingen zou het zondag wel eens een cross uit de oude doos kunnen worden door de hevige regenval. Bij de senioren vrouwen moet Mieke Gorissen verstek geven. Gorissen, de leidster in de tussenstand van de CrossCup, is onvoldoende hersteld na een coronabesmetting.

Door haar afwezigheid wordt het uitkijken naar een duel tussen Eline Dalemans en Lisa Rooms, respectievelijk de Belgische nummers twee en drie op de vorige manche in Mol. Ook Hanna Vandenbussche en Nina Lauwaert zullen zich maar wat graag in het debat mengen. In het geval van de beloften is er een mogelijk duel in de maak tussen Febe Triest en Juliette Thomas. De korte cross bij de vrouwen lijkt vooraf al beslist. Elise Vanderelst is op papier ongenaakbaar als regerend Belgisch recordhoudster op de 1500m. Camille Muls en Vanessa Scaunet zijn op basis van eerdere prestaties de te verwachten namen op het podium.

Top vier is van levensbelang bij senioren mannen

Michael Somers – Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

Bij de mannen belooft de lange cross een wedstrijd te worden om duimen en vingers bij af te likken. Isaac Kimeli lijkt na enkele monstertrainingen onklopbaar en kan voor de vierde keer het zegegebaar maken op Schiervelde. Toch zal de olympiër de zege niet cadeau krijgen. Lander Tijtgat neemt afscheid van het Belgische publiek in Roeselare en wil nog één keer stunten op eigen bodem. Michael Somers was de beste Belg in Mol en is altijd op de afspraak als het om de knikkers gaat. Daarnaast liggen er met Lahsene BouchikhiNicolaï Saké Simon Debognies ook kapers op de kust. Arnaud Dely en Pieter-Jan Hannes behoren tot de outsiders om mee te dingen naar een EK-ticket. Ook Belgisch recordhouder op de 1500m, Ismael Debjani, maakt zijn opwachting. Belangrijk: de KBAB vaardigt in het geval van een team slechts vier atleten af naar het EK in Dublin.

Bij de beloften neemt Guillaume Grimard het op tegen de leider in de tussenstand, Marco Vanderpoorten. De vraag rijst of Thomas Vanoppen één week na zijn deelname aan de NCAA-kampioenschappen in de Verenigde Staten voldoende hersteld is om mee te strijden voor een mogelijk EK-ticket. Ward Leunckens, Simon Meganck en Tim Van de Velde zullen ook voorin te vinden zijn. Een interessante naam om volgen is die van Ruben Querinjean, de man die in Mol aan het feest was op de korte cross. Querinjean is als Luxemburger geselecteerd voor het EK. Hij meet zich zondag voor het eerst met de Belgische kleppers op de lange cross.

Guillaume Grimard – Foto: Golazo

De korte cross belooft een strijd met open vizier te worden. Stijn Baeten en Ruben Verheyden zijn de enige namen aan de start die in Mol op het podium stonden. Robin Hendrix is in normale doen een vaste waarde, maar door een opleiding bij Defensie werkt Hendrix héél lichte trainingsweken af. 800m-specialist Tibo De Smet zou zomaar voor de verrassing kunnen zorgen. Bij de junioren vrouwen wordt het uitkijken naar een strijd tussen clubgenotes Fien Peusens en Annelies Nijssen. Bij de mannen onder 20 jaar is Noah Konteh de uitgesproken favoriet.