Het Runners’ lab Athletics Team heeft het Europees record op de Ekiden te pakken. Twee jaar geleden strandde het team in Brussel nog op 50 seconden van de recordtijd, maar tijdens de Runners’ lab Ekiden in Tongeren schoot het zestal raak. Het team, dat bestond uit Thomas De Bock, Simon Debognies, gastloper Tim Van de Velde, Isaac Kimeli, Dorian Boulvin en Dieter Kersten, deed met 2u02:37 exact 34 seconden beter dan het 28 jaar oude record.

Ze hadden er een doel van gemaakt. Nadat ze één jaar geleden al heel dicht bij het Europees record op de Ekiden kwamen, mikte het Runners’ lab Athletics Team dit keer resoluut op een tijd onder 2u03:12. Om dit plannetje te realiseren, trok het team naar de Runners’ lab Ekiden in Tongeren waar een snel parcours hen opwachtte.

Thomas De Bock werd als startloper ingeschakeld. Hij gaf na vijf kilometer – waarbij hij kort even werd gehinderd door een auto op het parcours – het lint door aan Simon Debognies. Met een achterstand van 17 seconden op het Europees record begon Debognies aan zijn 10 kilometer. Na amper 5 kilometer had Debognies de achterstand al omgezet in een kleine voorsprong. Hij wisselde uiteindelijk na 28’48 met gastloper Tim Van de Velde. Van de Velde liep een fraaie 5 kilometer en met een tijd van 14’08 vergrootte hij de bonus op het Europees record tot 33 seconden.

Daarna was het de beurt aan Isaac Kimeli, die net was teruggekeerd van een trainingsstage van zes weken in Kenia. Ondanks een vermoeiende terugreis deed de atleet het met 28’38 uitstekend. Hij lanceerde Dorian Boulvin met een geruststellende voorsprong van meer dan één minuut. Boulvin, die onlangs moest opgeven tijdens de marathon van Amsterdam, kon slotloper Dieter Kersten in een zetel op pad sturen.

Isaac Kimeli in de wisselzone met Dorian Boulvin – Foto: Jolien De Bock

Kersten, die als lokale held op heel wat aanmoedigingen kon rekenen, moest wel wat seconden toegeven. Het record kon hem echter niet meer ontglippen. Kersten sprintte over de finish in een tijd van 2u02:37, waardoor het team ruim een halve minuut beter doet dan de Europese recordtijd van 2u03:12 die in 1994 werd neergezet door een Nederlands zestal. De Ekiden is weliswaar geen erkende discipline bij European Athletics, waardoor het record vooral symbolische waarde heeft.

Met deze tijd duikt het Runners’ lab Athletics Team ruim onder hun eigen Belgisch record van 2u04:02. Hun tijd van vandaag zal echter wél gehomologeerd worden als Europees record, maar niet als Belgisch record wegens een onenigheid binnen de federatie.

Ook Mieke Gorissen bond vandaag haar wedstrijdschoenen aan. Zij kwam uit in een gemengd team van Trenara en pakte uit met een fraaie 34’07 op de 10 kilometer.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.