De Sylvestercross in Soest is een oerklassieker. Jaarlijks sluit een rits Belgen er het jaar af in het zand en in veel gevallen kapen ze er ook enkele podiumplaatsen weg. Dit jaar visten onze landgenoten net naast het net. Jana Van Lent en Sander Vercauteren werden wel knap vierde op de lange cross. Zij waren een maatje te klein voor Mahamed Mahamed en Sarah Lahti. Het duo voerde een bisnummer op door voor het tweede jaar op rij te winnen.

De Soestduinen zijn geen lachertje, maar elke laatste dag van het jaar trekken er toch heel wat Belgen met plezier hun spikes aan. De 41e editie van de Sylvestercross was niet anders. Op de lange cross bij de vrouwen, die in Nederland met 6.000m een pak korter is dan in de CrossCup, namen Jana Van LentSofie Van Accom en Julie Voet tegen een meute Nederlanders. De Zweedse Sarah Lahti zorgde voor de enige Zweedse inbreng, maar liet zich wel gelden.

Lahti gaf er op het EK in Brussel nog de brui aan, maar door het zand lopen hoef je de 28-jarige atlete niet te leren. Voor het tweede jaar op rij liet ze de tegenstand ver achter zich. Ze liep een bonus van 31 seconden bij elkaar op Emmy van den BergDiane van Es eindigde vijf seconden later als derde in wat nog maar haar eerste cross van het seizoen was. Van Es verwees Van Lent, die op het nog knap EK zevende werd bij de beloften, daarmee nog nipt naar de vierde plaats. Van Accom bleef als negende netjes binnen de top tien op iets meer dan een halve minuut van haar jongere landgenote. Voor Voet werd het een mooie elfde plaats.

Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

Bij de mannen werkte Mahamed Mahamed net als vorig jaar een overtuigende solo af. De Brit blies de tegenstand weg door ruim een minuut voor de rest uit te lopen. Mustafa Kedir en Lucas Nieuweboer vochten verderop om de overige twee podiumplaatsen. Sander Vercauteren kwam zich ook in de strijd mengen, maar bleef met een ondankbare vierde plaats achter op drie seconden van het podium. Hij haalde het wel van Noah KontehYorick Van de Kerkhove en Tim Van de Velde die beslag legden op plaatsen vijf, zes en zeven.