Tim Van de Velde en Rémi Schyns hebben de reeksen van de 3.000 meter steeple niet overleefd op het EK in München. Ze moesten al vroeg in de wedstrijd afhaken.

De eerste vijf mochten samen met de vijf snelste verliezers naar de finale. Tim Van de Velde en Rémi Schyns werden samen in de tweede reeks ingedeeld. Schyns hing al snel aan de rekker, maar kon nog net blijven aanklampen. Op vijf rondes van het einde ging hij echter tegen de grond en waren zijn kansen gaan vliegen. Hij finishte uiteindelijk als zestiende in 9’21″85.

Van de Velde deed lang voorin mee, maar ook hij moest uiteindelijk snel afhaken. Bij de eerste grote versnelling op iets meer dan vier ronden van het einde zakte hij er onmiddellijk doorheen. De laatste ronden werden een lijdensweg, al had hij wel nog een mooie eindspurt in petto. Hij eindigde als negende in 8’38″23.

Van de Velde kwam ook op het WK in Eugene in actie, maar sloeg daar zijn voet om en eindigde helemaal achterin.

Na afloop had Van de Velde een duidelijke verklaring voor het vroegtijdig afhaken. “Midden juni werd ik ziek, daarna viel ik met mijn speedpedelec en op het pre-camp in Eugene sloeg ik mijn voet om. Drie stomme dingetjes waardoor ik op korte tijd toch een behoorlijke trainingsachterstand opliep. Dat voelde ik vandaag, want na twee kilometer had ik het lastig. In de laatste 100m kon ik mezelf oppeppen om nog even alles uit de kast te halen”, evalueerde de steepleloper.

Van de Velde kijkt ondanks twee mindere beurten op het WK en EK positief terug op zijn seizoen. “Het seizoen is voor 80% geslaagd. Een jaar geleden had ik nooit gedacht deze kampioenschappen te halen, maar als je er dan staat wil je toch altijd meer. Maar ik ben hoopgevend richting de volgende jaren. Al gaat nu wel eerst de riem er even af.”

Foto: Jeroen De Meyer

Schyns deed achteraf ook zijn verhaal. “Het was een moeilijke koers”, begon hij. “Op een bepaald moment raakte ik de balk met mijn knie en voor ik het goed en wel besefte lag ik op de grond. Ik had mezelf voorgenomen de wedstrijd zeker uit te lopen, al was het mentaal lastig. Dit was uiteraard niet de wedstrijd die ik voor ogen had, maar het was een mooie ervaring. Ik ben blij dat ik erbij was en volgend jaar proberen we gewoon beter te doen.”