Jeroen D'hoedt - Foto: Jasper Jacobs
Jeroen D’hoedt – Foto: Jasper Jacobs

Op de laatste wedstrijd op het EK in Belgrado trad het enige Belgische team aan. Bij de senioren mannen vaardigde de Belgische bond zes landgenoten af. Bashir Abdi, kapitein van het zestal, koesterde medaillehoop en hoopte stiekem misschien op meer. De jonge, maar beloftevolle ploeg, mocht bovendien, bij een collectief sterke prestatie, hopen op een knappe notering in het landenklassement.

Jeroen D’hoedt had de beste start van de Belgen en nam zelfs even de kop. Alles bleef in de eerste ronde echter gegroepeerd en we zagen alle belgen in de top 25 passeren na één ronde.

Na de eerste rond ontstond er echter een kleine kopgroep nadat de koploper op zijn buik ging bij het overschrijden van de kleine balkjes. Abdi Bashir kon hem echter nog net ontwijken en kwam vervolgens samen met een 4-tal andere atleten op kop. De Spanjaard Bezabah nam in de 2e grote ronde een kleine voorsprong op een trio met Abdi. Ook de andere Belgen bleven hun beste beentje voorzetten met D’hoedt op plaats 7 en ook de de meeste andere Belgen in de top 20 waardoor we uitzicht op een team podiumplaats hadden.

Bezabah bouwde zijn voorsprong ondertussen uit. Abdi volgde in het spoor van de gevallen Arikan op plaats drie en ook D’hoedt schoof ondertussen verder op en kreeg de top 5 in het vizier. Bouchikhi en Naert verdedigden ondertussen hun plaatsje in de top 20 waardoor we halfweg nog steeds 2e in het teamklassement stonden.

Na 4 ronden bouwde Bezabah zijn voorsprong verder uit tot een voorsprong van 16 seconden op Arikan. Iets verder kwam D’hoedt bij Abdi waardoor we een Belg op plaats 3 en 4 hadden. Ook Koen Naert was ondertussen de top 10 binnen geslopen. Bouchikhi volgde op plaats 17. Voor Tijtgat en El Hachimi liep het iets minder, zo volgden rond positie 40.

In de laatste ronde zette Bezabah zijn gezondheidswandeling verder en liep hij op sprekend gemak naar de Europese titel. Ook de tweede plaats van Arikan kwam niet meer in het gedrang. Daar achter vonden echter nog heel wat positiewissels plaats. Abdi zakte er wat door maar Jeroen D’hoedt volgde nog steeds op positie 4 achter de Fransman Chahdi. In de laatste honderden meters kwam de Brit Vernon echter nog terug en klopte hij D’hoedt met milimetersprint. De meest ondankbare 4e plaats dus voor D’Hoedt maar als jonge senior is dit uiteraard een meer dan knappe prestatie. Enkele seconden later kwam Abdi als 8e over de finish gevolgd door Naert die een knappe 9e plaats binnen haalde. Bouchikhi die het in de laatste ronde nog lastig kreeg kwam als 28e over de finish maar dit was wel genoeg om de 2e plaats in het team klassement binnen te halen! Lander Tytgat werd 5e belg op de 43e plaats en El Hachimi zorgde voor de 49e plaats.

Net geen 3e individuele medaille dus voor België maar de 2e plaats in het teamklassement was toch een mooie kers op de taart van dit meer dan geslaagd Europees kampioenschap Cross.