Agnes Jebet Ngetich heeft op de 10km een gigantische hap van bijna een halve minuut uit het oude wereldrecord genomen. In Valencia dook ze samen met nummer twee Anyango als eerste vrouw ooit onder de 29 minutengrens om 28’46” te klokken. Juliette Thomas liep enkele minuten later over de meet in 32’38, goed voor een flinke verbetering van haar persoonlijk record. Ook Imana Truyers had een PR in huis. Arnaud Dely kwam bij de mannen tot 28’37” in een wedstrijd gewonnen door de nieuwe vijfde aller tijden Jacob Kiplimo. Daarnaast waren enkele Belgen naar Egmond aan Zee afgezakt voor een halve marathon en een strijd tegen de elementen.

Er zijn drie zekerheden in het leven: de dood, belastingen en zinsverbijsterende chrono’s in de straten van Valencia. Agnes Ngetich doet er nog maar eens een exemplaar bij. De Keniaanse liep in september al een wereldrecord in een 10km voorbehouden voor vrouwen, maar die toptijd werd uiteindelijk niet aanvaard toen bleek dat het parcours 25m te kort was. Ngetich deed het kunstje in november nog eens over en was met 29’26” dus al de snelste ooit in een ‘women-only’ wedstrijd. Het wereldrecord in gemengde wedstrijden, 29’14”, behoorde voor vandaag toe aan de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw.

Ngetich wist waarvoor ze gekomen was en ging weg aan een moordend tempo. Samen met Emmaculate Anyango Acholi kwam ze na 5km door in 14’13”. Met een marge van 6″ is dat de snelste tijd ooit in een gemengde wedstrijd over die afstand en een evenaring van het amper twee weken oude ‘women-only’ wereldrecord van Beatrice Chebet. Ngetich verpoosde niet en gooide haar landgenote overboord om na 28 minuten en 46 seconden alleen over de meet komen. Dat is – houd u vast – 28 seconden sneller dan het oude wereldrecord van Yehualaw en 15 seconden sneller dan het wereldrecord 10.000m van Letesenbet Gidey op de piste. Ook Anyango dook met 28’57” onder de nooit eerder overschreden 29-minutengrens.

Vanuit Belgische hoek stonden Juliette Thomas, Imana Truyers en Astrid Verhoeven aan de start. Thomas finishte in een chrono van 32’38”, een verbetering van 48″ die haar op de zesde plaats brengt in de Belgische ranglijst aller tijden. Truyers nam een vergelijkbare hap uit haar persoonlijk record en presteerde 34’37”. Voor Verhoeven was deze 10km vooral een doorgedreven training, vier weken na een blessure. Zij kwam over de meet na 35’50”. De Britse Jess Warner-Judd, in december nog vijfde op het EK veldlopen in Brussel, klokte 30’41”. Slechts zes Europese vrouwen deden ooit beter.

Foto: Peter Wagemans

Niet alleen bij de dames werden vooraf wereldrecordambities uitgesproken. De organisatie hoopte ook Jacob Kiplimo een gooi te zien doen naar de 26’24” van de voorlopig geschorste Rhonex Kipruto. Kiplimo, wereldrecordhouder op de halve marathon en olympisch bronzen medaillewinnaar op de 10.000m, deed een uitstekende poging bij zijn eerste 10km op de weg sinds 2019. Het wereldrecord bleef weliswaar buiten schot, maar hij liet een ijzersterke chrono noteren. De Oegandees gooide net na de doorkomst halfweg zijn laatste belager los en won de koers in 26’48”. Hij wordt zo de vijfde snelste man in de geschiedenis.

Niet alleen de winnaar ging verduiveld hard. Birhanu Balew en Peter Mawaniki konden nog net binnen de 27′ blijven en komen zo eveneens de top 15 aller tijden binnen. Arnaud Dely was de eerste Belg en kwam met 28’37” tot op een vijftiental seconden van zijn PR. Hij bleef onder meer Sander Vercauteren en Lucas Da Silva voor die respectievelijk 29’44” en 30’11” lieten optekenen. Dominic Lobalu strandde met 27’14” op één luttele seconde van het Europese record van Julien Wanders. Ook Filmon Tesfu greep net naast een record. Zijn 28’14” zit vijf seconden boven de snelste Nederlandse tijd ooit.

NN Egmond Halve Marathon: Nieuweboer verrast, Koen Naert is beste Belg

In Egmond aan Zee vond dit weekend de 49ste editie van de NN Egmond Halve Marathon plaats, de wedstrijd over het strand en door de duinen. Dit jaar enigszins hertekend door de regenval van de voorbije weken. Bij de mannen waren Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi de twee laatste namen op de erelijst. Koen Naert en Joris Keppens waren er deze keer bij om voor de Belgische toets te zorgen. Met een temperatuur net boven het vriespunt en de wind van opzij begonnen eerst de vrouwen aan 7km rechtdoor op het strand. Een kopgroep van negen vormde zich met daarin onder meer drie Ethiopische dames, Sarah Lahti, Jill Holterman en Anne Luijten.

Foto: Peter Wagemans

Eens het Oost-Afrikaanse trio aan de boom schudde, scheurde de groep in twee. Alleen Holterman kon aanvankelijk nog even aanpikken, maar ook zij moest zich neerleggen bij de vierde plaats. Het was Aminet Ahmed die de armen in de lucht mocht gooien na 72’21”. Bij de mannen ontstond na de passage op het strand een groep van acht koplopers. Naert en Keppens waren mee, maar overleefden de volgende schifting niet. Verrassing Lucas Nieuweboer toonde zich een hele wedstrijd lang ijzersterk en triomfeerde verdiend in 63’35”. Het was al van Kamiel Maase in 2006 geleden dat een thuisloper de klassieker had kunnen winnen. Naert eindigde een halve minuut verderop als vijfde en zag Keppens zevende worden.