Twee weken geleden werden de tickets in Roeselare uitgedeeld. Vandaag twee weken later bewezen zowat alle geselecteerden dat ze hun plaatsje meer dan waard waren. Met één titel, een individuele zilveren medaille en een zilveren teammedaille was het een meer dan geslaagd EK voor België.

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

De dag begon al vroeg voor de junioren dames want zij stonden om 10u al aan de start van hun EK. Louise Carton en Astrid Verhoeven ambieerden niet direct een medaille maar deden het met een 18e en 30e plaats zeker niet slecht. Een brok  ervaring die ze zeker zullen meenemen naar latere internationale wedstrijden.

Na de dames was het aan de heren en daar hadden we met Isaac Kimeli en Steven Casteele twee ijzers in het vuur. Isaac zorgde samen met Steven voor het eerste Belgische hoogtepunt van de dag door de zilveren medaille te veroveren. Ook de 8e plaats van Steven Casteele kunnen we onder de noemer, verschrikkelijk knap, catalogeren. Een uitgebreider verslag van deze twee wedstrijden kan hier nog eens lezen.

Na junioren komen uiteraard beloften en bij de vrouwen kreeg Zenobie Vangansbeke de opdracht om in haar eentje de Belgische eer te verdedigen nadat Imana Truyers geblesseerd moest afhaken voor het EK. Zenobie belandde jammer genoeg in het zelfde schuitje want ze stapte met pijn in de knie uit de wedstrijd.

Pieter-Jan Hannes haalt in Belgrado zijn 2e Europese titel van 2013 binnen.  - Foto: Jasper Jacobs
Pieter-Jan Hannes haalt in Belgrado zijn 2e Europese titel van 2013 binnen.
– Foto: Jasper Jacobs

Ook bij de beloften heren slechts 1 Belg aan de start. Maar dit wil uiteraard niet zeggen dat er geen kans op succes is. Pieter-Jan Hannes controleerde heel de wedstrijd en haalde na zijn 1500m titel deze zomer al zijn tweede Europeese titel van het jaar bij de beloften binnen. Ook dit alles is hier nog eens na te lezen.

De jongerencategorieën gaven het goede voorbeeld en de senioren wouden dit maar al te graag verder zetten. Almensh Belete viel vorig jaar nog net naast het podium en wou dit jaar beter doen. Het zag er lang goed uit maar een serieuze versnelling van de latere winnares sneed de benen van Belete toch wat af waardoor het dit jaar bij een 6e plaats bleef. Veerle Dejaeghere nam na enkele jaren pauze ook nog eens deel en liep na een rustige start na een knappe 17e plaats. Hun verslag lees je hier.

De senioren heren stonden met 6 aan de start en ambieerden naast individuele prestaties dus ook een teamklassement. Abdi Bashir leek lang op weg naar een podiumplaats maar zag in de laatste ronde Jeroen D’Hoedt nog passeren. D’hoedt leek aan de haal te gaan met de bronzen medaille maar werd in een millimetersprint geklopt. Abdi werd 8e en door de knappe prestaties van de andere Belgen: Koen Naert (9e), Soufiane Bouchikhi (28e), Lander Tijtgat (43e) en El Hachimi (49e) werd België tweede in het landenklassement! Hun wedstrijdverslag is hier te vinden.

België haalt op dit EK veldlopen dus één Europese titel, één individuele zilveren medaille, één zilveren teammedaille en nog 5 andere top 10 plaatsen en kan dus meer dan tevreden terugblikken op deze zondagnamiddag.

Alle uitslagen zijn hier nog eens te bekijken.

Videoverslagen & Interviews met onder andere Hannes zijn hier en hier terug te vinden.