Zondagmiddag staat de New York Marathon gepland, de laatste Marathon Major van dit jaar. Verwacht u niet aan razendsnelle tijden, wel aan een Koen Naert in vorm. Onze landgenoot is klaar om zich in deze strijdmarathon te mengen tussen een sterk eliteveld en om te wennen aan de heuvelachtige omloop. Dat laatste heeft natuurlijk alles te maken met het parcours van de olympische marathon. Ook daar staan de atleten meerdere kuitenbijters te wachten.

Het was voorlopig een jaar met ups en een kleine down voor Koen Naert. Zijn 2u06:56 tijdens de marathon van Rotterdam, goed voor een PR en de olympische limiet, mag het sportief hoogtepunt bij uitstek genoemd worden. De achillespeesblessure die hem weghield van het WK in Boedapest, was dan weer een jammere streep door de rekening van de op één na snelste marathonloper van ons land. “Mentaal en fysiek was het geen makkelijke periode”, blikte Naert terug. “Tot juli heb ik met pijn gelopen. Ik kon gelukkig altijd blijven trainen, maar het was vervelend”, gaf hij toe.

Foto: Peter Wagemans

Geen WK dus voor de ondertussen 34-jarige marathonloper, maar een nieuw plan bleef niet lang uit. Vandaag wordt in ‘The Big Apple’ het laatste deel van plan B afgewerkt. “We hebben na het WK-forfait snel geschakeld en voor de New York Marathon gekozen”, klonk het. “Het is een strijdmarathon zonder hazen op een heuvelachtig parcours. Het wordt een goede simulatie voor de olympische marathon, want met mijn tijd van Rotterdam ben ik al relatief zeker van mijn plaats op de Spelen.”

Een chrono viseren doet Naert vandaag niet. Dat heeft niets te maken met zijn vorm, want die is naar eigen zeggen ‘echt oké’, maar wel met de zwaarte van het parcours. De nummer acht van de editie van 2017 durft wel een plaats ambiëren, al wil hij bovenal lessen trekken richting Parijs.

“Ik heb een andere voorbereiding gehad dan voor Rotterdam met meer core stability en meer trainingen op heuvels. Conditioneel zit ik goed. Toen ik hier in 2017 liep, had ik moeite met de hoogtemeters. Daar hebben we dit keer extra op gewerkt. Ik voel me ook sterker. Het wordt straks dus vooral kijken waar ik gegroeid ben en waar ik nog winst kan pakken richting augustus. Normaal ambieer ik altijd een plaats bij de beste acht, maar in dit veld zal ik ook heel tevreden zijn als dit niet lukt. Tenminste als ik een sterke koers loop en dingen bijleer.”

Foto: Peter Wagemans

Ook qua voeding pakt de West-Vlaming het voortaan iets anders aan. “Ik ben bezig met het verhogen van mijn koolhydraatinname. Ik heb hier goed op getraind, dus heb er een goed oog op.”

Als Naert zondag in Central Park over de finish komt, zit zijn laatste marathon voor de Olympische Spelen er wellicht op. Op dit moment past er geen nieuwe 42,196 km in de planning. “Ik wil volgend jaar twee halve marathons lopen in voorbereiding op Parijs. Afhankelijk van het resultaat van morgen, kan dit plan natuurlijk nog wijzigen. De bedoeling is alleszins om eerst basiswerk te verrichten en nadien de snelheid aan te scherpen.”, aldus de enige Belgische elite-atleet in New York.