Veerle Dejaeghere - Foto: Jasper Jacobs
Veerle Dejaeghere – Foto: Jasper Jacobs

Na de junioren en beloften was het tijd voor de senioren dames. Isaac Kimeli en Pieter-Jan Hannes zorgden al voor twee hoogtepunten en nu was het aan de dames om hier een vervolg aan te breien. “Gouwe ouwe” Veerle Dejaeghere trad, als 40-jarige, zo’n 16 jaar na haar EK-debuut, opnieuw aan. Grote hoop was gesteld op Almensh Belete als individuele medaillekandidate. Nog nooit sloeg een Belgische seniore hierin.

Het was de Noorse Grovdal die er van bij de start vandoor ging. Op een 20-tal meter volgde een grotere groep onder leiding van de Portugese Felix maar ook met onze Almensh Belete.

Veerle Dejaeghere begon eerder behouden aan haar wedstrijd en kwam na de eerste van 5 rondes door in 41e positie. Vooraan in de wedstrijd werd ondertussen het tempo wat opgetrokken waardoor Grovdal mee in de kopgroep kwam. Deze telde op dat moment ongeveer 5 atletes met nog steeds Felix op kop en Belete in haar spoor. De uittredende kampioene, de Ierse Britton, volgde iets verder in 6e positie.

Na 2 rondes vond Britton de aansluiting opnieuw met de kopgroep samen met nog 1 metgezel. 40 jarige master Dejaeghere kwam ondertussen ook op snelheid en schoof zo op richting plaats 27.

De situatie met de 7 koploopsters bleef vervolgens relatief lang ongewijzigd, waarbij Belete steeds op de 2e rij volgde. Veerle Dejaeghere leek ondertussen trouwens op kruissnelheid gekomen want passeerde na 3 rondes op de 18e plaats. Na een tijdje windstilte in de kopgroep brak de Franse Duarte het open door er alleen van door te gaan. Belete probeerde even mee te gaan maar moest dan toch snel terugschakelen op haar eigen tempo. De kopgroep spatte volledig uit elkaar waarbij Belete bij het ingaan van de laatste ronde de 6e positie innam.

In de laatste ronde bleven de posities relatief behouden. De Franse Duarte verzwakte niet en liep solo naar de Europese titel. In haar zog liep de Britse Steel naar de zilveren medaille gevolgd door Felix die voor de zoveelste keer op het podium terecht kwam. Uitredend kampioene Britton moest tevreden zijn met positie 4 en voor onze landgenote Almensh Belete werd het toch geen onknappe 6e plaats.

Veerle Dejaeghere bewees niet veel later dat zo zeker nog niet versleten is en sprintte naar een heel knappe 17e plaats.

 

Top 10 senioren vrouwen

Uitslag Dames EK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle uitslagen uit Belgrado bekijkt u hier.