Home » Nieuws » Internationaal » Weg » London Marathon: geen WR, wel beklijvend slot

London Marathon: geen WR, wel beklijvend slot

Londen kon uitpakken met tal van toplopers en had vooraf ook aangekondigd dat het wereldrecord (met 2:03:38 op naam van Patrick Makau) wel eens kon sneuvelen.  Met die Patrick Makau en atleten als Geoffrey en Emmanuel Mutai, Wilson Kipsang, Ayele Abshero  en Tsegay Kebede was die gedachte ineens niet zo overroepen. Britse sensatie Mo Farah volgde de kop tot ongeveer halfweg. Hij wilde in Londen ervaring opdoen.

Het vooraf aangekondigde wereldrecord kwam er uiteindelijk niet op de London Marathon. Al zag het er wel lang naar uit. Van bij de start werd er onder strak tempo van de hazen stevig de pees opgelegd. Halfweg passeerde de kopgroep in 61’34. Na het wegvallen van de hazen werd het een ware slijtageslag. De Keniaan Stanley Biwott waagde zijn kans en sloeg een kloofje. Even later nam zijn landgenoot Emmanuel Mutai furieus zijn koppositie in. De winnaar van 2011 wist ook zijn inspanning niet door te trekken tot het einde en het was de Ethiopiër Tsegay Kebebe die op bijzonder korte tijd de kloof van een kleine halve minuut wist te dichten. Hij finishte uiteindelijk als eerste in 2:06:04. Mutai kon zijn tweede plaats uiteindelijk wel behouden. Met 2:06:34 bleef hij Ethiopiër Ayele Abshero (2:06:57) voor.

Bij de dames was het wel een Keniaanse die wist te winnen. Priscah Jeptoo zegevierde er in 2:20:15, een wereldbeste dit jaar.

Opmerkelijk: de mannen verloren in hun tweede wedstrijdhelft zo’n 3 minuten op hun tempo. Jeptoo wist er 3 te winnen op het hare.

 

De uitslagen bekijk je hier.