Het marathonseizoen draait op volle toeren. Na de grote stadsmarathons van onder meer Parijs, Rotterdam en Boston kijken we dit weekend uit naar Düsseldorf, Zürich en Londen. Op elke marathon valt (voor ons Belgen) heel wat boeiends te beleven!

Düsseldorf

Hanna Vandenbussche - Foto: Tomas Sisk
Hanna Vandenbussche – Foto: Tomas Sisk

Düsseldorf stond al langer op de planning van Ferahiwat Gamachu TuluDe 34-jarige debuteerde in oktober pas op de afstand en dook daarbij meteen onder de 2u41. Ze klokte in het begin van de maand 1u17’37 op de halve marathon en bewees daarmee haar degelijke vorm. Verrassender is dat ook Hanna Vandenbussche opnieuw aan de start komt. De MACW-atlete verzekerde zich op de relatief zware marathon van  Parijs – amper drie weken geleden – met een nieuw PR van 2u38’35 van een top-3 notering bij de vrouwen in België. Zij moest vorig weekend echter noodlottig toekijken hoe Manuela Soccol (2u37’09) in Hamburg beter deed en dus haar plekje voor Rio afsnoepte. Tussen Soccol en Vandenbussche heeft op dit moment Els Rens (2u38’13) recht op het derde ticket naar de Spelen. Vandenbussche moet dus een twintigtal seconden beter doen dan haar recente prestatie in Parijs om alsnog naar Rio te kunnen. Mogelijks kan zij een goede tempopartner vinden in Gamachu Tulu.

Zürich

De 14e Zürichse marathon is vooral voor ons, Belgen, interessant. Aan de start verschijnt immers Aga Alemitu Bekele. De Belgische van Ethiopische origine bleef dit jaar eerder in de schaduw, maar insiders vermoedden reeds een poging op de olympische marathonlimiet. Alemitu Bekele werd in 2008 reeds Benelux kampioen op de marathon. Benieuwd of zij kan verrassen!

Londen

In Londen starten dan weer zo’n 38.000 marathonlopers op de 36e marathon dwars door de Britse hoofdstad. De miljoenste finisher zal er vandaag aankomen, maar dat is niet het enige waar de internationale pers naar zal kijken. De organisatie van de Londen marathon maakt er sinds een aantal jaar een erezaak van een absoluut topveld aan de start te brengen – in de hoop dat dat zich ook uit in snelle aankomsttijden. Ook dit jaar tekent het kruim van de marathonwereld present. Bij de mannen is Eliud Kipchoge dé te kloppen man, maar ook de meest geprezen afstandsloper aller tijden, Kenenisa Bekele, is erbij. Bij de vrouwen is het vooral uitkijken naar Mary Keitany. Voorbeschouwingsvideo’s vind je hieronder.

Aanvulling: Agadir

Ook Abdelhadi El Hachimi onderneemt een nieuwe poging. El Hachimi gaf met ziekte forfait voor Rotterdam, maar startte een week later alsnog in Hamburg. Daar ging hij stevig van start maar kwam op het einde een 20-tal seconden tekort om het OS-ticket van Florent Caelen af te snoepen. Heeft de Marokkaanse bodem méér voor hem in petto?

 

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.