De Londense marathon had alles om toptijden op te leveren. De allerbeste lopers van het moment, frisse, maar droge omstandigheden en tempomakers die bereid waren om snoeihard van start te gaan. En zo geschiedde.

Stanley Biwott - Foto: Chmee2
Stanley Biwott – Foto: Chmee2

De mannen gingen verschroeiend van start. Hoewel de tempomakers de kopgroep na 10km na amper 28’37 lieten doorkomen (tempo 2u00’40), volgde nog een omvangrijke groep van zomaar even 11 dappere heren. Vanaf halfweg begon de stevige eerste kilometers voor velen echter door te wegen, maar het was eerder verrassend Kenenisa Bekele die het langst kon volgen met favorieten Eliud Kipchoge en Stanley Biwott. Bekele had eerder deze week laten weten dat hij “slechts 90% fit was”. Voor het 30km-punt brak de wedstrijd helemaal open en de kopgroep spatte uiteen. Desondanks bleef het tempo hard. Kipchoge verbrak op 30km het wereldrecord met een passage in 1u27’14.

Het tactische gespin kostte het duo enkele tientallen seconden, waardoor het wereldrecord opnieuw een hele uitdaging zou worden. Dat was echter buiten Kipchoge, op de marathon van Berlijn vorig jaar nog serieus gehinderd doordat de zooltjes uit zijn schoen begonnen kruipen, gerekend. Hij nam op indrukwekkende wijze afstand van Biwott vlak voor het 40km-punt. Ondanks een stevige eindsprint miste de laureaat van Berlijn uiteindelijk het wereldrecord met amper 7 seconden. Een indrukwekkende winst in 2u03’05, dat wel, en goed voor een verbetering van het parcoursrecord met meer dan een minuut! “I did not known”, kon hij nog uitkramen aan de finish over het nipt missen van die recordtijd. Jammer, want Kipchoge zag er inderdaad nog bijzonder ontspannen uit de laatste kilometers. Biwott werd tweede in 2u03’51, terwijl Kenenisa Bekele zijn derde plaats kon blijven verdedigen tot de meet in 2u06’36.

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op topfavoriete Mary Keitany. Zij viel, vlak voor een bevoorradingspost (letterlijk) uit. Zie ook video hieronder. Ook de latere winnares Jemima Sumgong was bij de slachtoffers van die val, maar zij wist te recupereren en liet in een spannend onderonsje met de Ethiopische Tigist Tufa naar de winst in 2u22’58. De Keniaanse Florence Kipligat werd derde.

Bekijk de uitslagen hier.