Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen onthulden dat hun breuk met vader Gjert te wijten is aan fysiek geweld en bedreigingen. Dat deden ze in een column bij het Noorse blad Verdens Gang. Gjert Ingebrigtsen leidde Henrik en Filip naar Europese 1500m-titels en Jakob naar de absolute wereldtop. Bij de breuk in februari 2022 werd weinig toelichting gegeven, waarna de geruchtenmolen de familie Ingebrigtsen geen moment rust meer gunde. De communicatie komt er nu om die slopende situatie stop te zetten. Gjert reageerde via zijn advocaat dat de aantijgingen niet kloppen en dat hij het conflict betreurt.

Drie broers die onder de vleugels van hun vader de atletiekwereld veroveren, het leek wel een sprookje. Tot Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen een kleine twee jaar geleden de samenwerking met hun vader beëindigden. Officieel zette Gjert een stap opzij wegens medische redenen, maar toen al gingen verhalen rond over zijn vermeende dominante en agressieve aanpak. Die geruchten werden gesterkt door het feit dat Gjert nog wel andere atleten verder trainde, waaronder Narve Gilje Nordås die brons pakte achter Jakob op het afgelopen WK. Enkele maanden voor de breuk was er al het nieuws dat de 15 jaar oude Astrid, één van de zeven kinderen in het gezin, was gestopt met atletiek.

De vele geruchten en de steeds groter wordende proporties van het conflict noopten de broers nu tot meer uitleg: “Afgelopen zomer hebben de media hun verslaggeving over onze relatie met Gjert opgedreven. Verschillende mensen – waaronder Nordås, zijn supporters en de Noorse atletiekfederatie – zijn mee in het conflict gesleurd. Als gevolg daarvan worden wij voorgesteld als veeleisende oproerkraaiers die anderen uitsluiten. Een overdreven vereenvoudiging van de feiten waar we niet mee kunnen leven. We hoopten aanvankelijk dat we deze situatie in alle stilte konden afhandelen. Maar vandaag blijkt dat de situatie door die aanpak zeer ontvlambaar is geworden en dat de gevolgen blijven uitdeinen. Daarom voelen we ons verantwoordelijk om onze rommel op te ruimen.”

Foto: Jeroen De Meyer

“Het volgende vertellen doet pijn, want het treft een persoon die veel voor ons en onze carrières heeft betekent. Het treft mensen in onze dichte omgeving en het treft mensen die nooit deel hebben willen uitmaken van deze zaak. We zijn opgegroeid met een erg agressieve en controlerende vader, die fysiek geweld en bedreigingen gebruikte om ons op te voeden. Het ongemak en de angst uit onze kindertijd voelen we nog steeds. We accepteerden dat en dachten dat we ons daar als volwassenen hadden over gezet. Naïef, want twee jaar geleden zagen we die agressie en fysieke bestraffing opnieuw. Het was de druppel die de emmer deed overlopen. De situatie was ondraaglijk geworden en het spijt ons dat we niet vroeger gehandeld hebben.Wat we hebben meegemaakt, heeft ons heel veel gekost. Toch probeerden we te presteren, maar de druk die we voelden was op sommige momenten onmenselijk. Het zuigt onze energie op en het plezier in de sport zijn we kwijt. We willen opnieuw kunnen focussen en trainen, en we willen dat ook onze concurrenten dat kunnen doen. Daarom vragen we van de atletiekfederatie dat ze geen situaties meer creëert waarbij we in contact moeten komen met onze vader.”

In zijn recht van antwoord reageert vader Gjert bij monde van zijn advocaat: “Dat ik geweld gebruikt zou hebben, klopt niet. Ik was te vaak een coach in plaats van een vader, dat is een inzicht waartoe ik – te laat – ook ben gekomen. De mensen hebben ons leven van erg dichtbij gevolgd, onder meer door de docuserie over ons gezin. Dat er in die context geweld zou hebben plaatsgevonden is ondenkbaar. Ik ben lang niet perfect, maar ik ben niet gewelddadig. Dat we nu valse beschuldigingen uiten in de media is een tragische situatie voor mijn familie. Dat betreur ik ten zeerste.”

De hele situatie toont nog maar eens aan hoe topsport mensen tot aan hun grenzen – en ver daar voorbij – duwt. Hoe de focus op prestaties die grenzen doet vervagen. Hoe de glorie niet zelden een donkere schaduwkant heeft. Werd of word je zelf geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag (in de sport)? Dan kan je met een vraag terecht bij 1712, of met een klacht bij het meldpunt van de Vlaamse Atletiekliga.