De Noorse atletiekfederatie maakte maandagochtend haar selectie bekend voor het EK veldlopen in Brussel op 10 december. Jakob Ingebrigtsen is daarin de opvallende afwezige. Eerder gaf hij nog aan zin te hebben in een derde opeenvolgende seniorentitel, maar een blessure houdt hem nu weg uit onze hoofdstad. De titelverdedigster bij de vrouwen, Karoline Bjerkeli Grøvdal, is wel gewoon van de partij.

Jakob Ingebrigtsen had hét uithangbord van het EK veldlopen in Brussel moeten worden. De Noorse wonderboy had toegezegd en sprak zijn ambitie uit om net als in 2021 en 2022 de Europese titel bij de senioren te pakken. Die drie op een rij zal er nu toch niet komen, want de Noorse atletiekbond vaardigt een selectie af zonder de dubbele wereldkampioen over 5.000m. De woordvoerder van de broers Ingebrigtsen laat weten dat Jakob kiest voor herstel en training in aanloop naar het olympische jaar 2024. Het Noorse TV2 schrijft dat Ingebrigtsen in november door een blessure ook al thuisbleef van een geplande hoogtestage. Oudere broer Henrik zakt wel af naar Brussel, net als Karoline Bjerkeli Grøvdal. Zij triomfeerde net als Jakob op de twee meest recente Europese kampioenschappen veldlopen. Voor Isaac Kimeli en de andere Belgen betekent het uitvallen van de topfavoriet een mooie opportuniteit. Onze landgenoot won zilver in 2018 en greep vorig jaar in Turijn de bronzen medaille.