Een wereldrecord zat er niet in voor Armand Duplantis op de slotavond van het EK, maar met een kampioenschapsrecord van 6m10 toonde het Zweedse fenomeen opnieuw zijn ongekende klasse. Ook Jakob Ingebrigtsen en Keely Hodgkinson prolongeerden woensdag onbedreigd hun Europese titel.

Terwijl zijn concurrenten een voor een rode kruisjes verzamelden, draaide de Armand Duplantis woensdagavond rustig warm met sprongen over 5m65, 5m82, 5m92 en 5m97.

Emmanuel Karalis bood nog heeft meeste verweer met 5m87, goed voor een persoonlijk record, maar de Griek wist zich daarna niet meer te verbeteren. Duplantis was daarmee al na vier sprongen zeker van zijn derde opeenvolgende Europese titel.

Ook 6m10, een nieuw kampioenschapsrecord, was voor de wereldrecordhouder geen enkel probleem. Daarna liet hij de lat op wereldrecordhoogte leggen: 6m25. In zijn eerste poging was hij er vlak bij, maar een wereldrecord was het publiek in Rome niet gegund.

Mihambo redt Duitse eer met world lead

Ook in de finale verspringen was er woensdag weer spektakel. De inmiddels vermaarde verhoogde aanloop van het verspringen in het Stadio Olimpico was al goed voor tal van records deze week. Meest in het oog springend was misschien wel de 18m18 van Jordan Alejandro Diaz Fortun in de finale hinkstapspringen.

Ook de winnende sprong van Malaika Mihambo mocht er zijn. Met 7m22 zorgde ze voor een wereldbeste prestatie dit seizoen. De Italiaanse Larissa Iapichino (6m94) en de Portugese Agate de Sousa (6m91) legden op gepaste afstand beslag op zilver en brons.

Mihambo zorgde daarmee voor het eerste en enige Duitse goud in Rome. Eerder op de avond zal Julian Weber lang gedacht hebben dat die eer hem te beurt zou vallen. Zijn eerste worp landde op 85m94, een afstand waar niemand meer aan leek te komen, ook niet Jakub Vadlejch. Maar in zijn zesde en laatste poging viel alles op zijn plaats voor de Tsjech. Met een worp van 88m65 verwees hij Weber naar de tweede plaats. Het brons ging naar Oliver Helander (85m75).

Voor Vadlejch is het zijn eerste grote titel na een verzameling tweede en derde plaatsen bij EK’s, WK’s en Olympische Spelen.

Derde dubbel voor Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen won eerder dit toernooi de 5000m en was woensdag opnieuw ongenaakbaar op 1500m (3’31”95). Eerder presteerde het Noorse supertalent dat al in 2018 en 2022.

Bij het ontbreken van de Brit Josh Kerr lag de weg naar een nieuwe Europese titel open voor de 23-jarige Noor. De regerend olympisch kampioen op de 1500m startte van achteruit om na anderhalve ronde kop te nemen en die niet meer af te staan.

Achter Ingebrigtsen stuntte Jochem Vermeulen met zilver.

Een vergelijkbare dominantie als op de 1500m was er in de finale van de 800m van titelverdediger Keely Hodgkinson. De winnares van olympisch zilver in Tokio nam meteen bij de start de leiding. De eerste anderhalve ronde duldde de Britse de rest van het veld nog in haar spoor, vervolgens nam ze meter voor meter afstand. In de laatste meters kwam de Slowaakse Gabriela Gajanova nog wel opzetten, maar ze wist Hodgkinson geen moment werkelijk te bedreigen. De derde podiumplaats was voor de Française Anais Bourgoin.

Lobalu zorgt voor vierde Zwitserse goud

Dominic Lobalu zorgde met winst op de 10.000m voor een klinkende afsluiting van een geweldig EK voor Zwitserland. Eerder was er al Zwitsers goud voor Timothé Mumenthaler en Ditaji Kambundji op de 200m en Angelica Moser bij het polsstokhoogspringen.

Het was de tweede medaille van het EK voor Lobalu na zijn bronzen medaille op de 5000m.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in