De start van een nieuw CrossCup-seizoen nadert met rasse schreden. Voor Lisa Rooms, de winnares van het klassement van vorig jaar, komt de aftrap net te vroeg. De nationale kampioene in het veld keek reikhalzend uit naar de CrossCup Rlays, maar moet door een kuitblessure verstek geven. Het hogere doel van deze winter blijft wel overeind. Rooms richt haar pijlen volop op het EK cross in Brussel.

Flashback naar 26 februari: Lisa Rooms veroverde haar eerste Belgische veldlooptitel bij de senioren en topte het CrossCup-klassement. Het was de kers op de taart na een winter waarin Rooms haar status van podiumkandidate verruilde voor die van aanvoerder. Deze zomer volgde een nieuwe sprong vooruit op de piste, waar de 27-jarige atlete een reeks persoonlijke records verbeterde. “Het is het resultaat van jaren constant te trainen en vrijgesteld te blijven van zware blessures”, reflecteerde ze. “Ik ben geen hoogvlieger die op één jaar een gigantische stap zet, maar elk jaar doe ik er wel een schepje bij.”

4 Mijl van Groningen

Hoewel het nieuwe seizoen nog in opstartmodus is, toonde Rooms al dat ze sterk uit haar rustperiode is gekomen. Tijdens de 4 mijl van Groningen liep ze ondanks een kramp in de kuit naar de derde plaats. “Ik ben heel blij met wat ik daar liet zien”, reageerde Rooms. “Mijn tijd was sneller dan vorig jaar terwijl ik toen al vijf weken aan mijn seizoen bezig was. Nu amper drie. Door mijn kuit heb ik eigenlijk ook niet volledig doorgeduwd.”

Veel gewicht gaf de AVLO-atlete in eerste instantie niet aan dat fysiek euvel. Vijf dagen na de wedstrijd bleek het toch om een spierscheur te gaan. “De kuit is mijn zwakke plek, maar het was stomweg een samenloop van omstandigheden. Ik was vooraf al wat stijf en bij de start heb ik me ook misstapt. Na één alternatieve sessie op de fiets leek alles weer in orde, maar door de zwelling heb ik toch een echo laten nemen. Het bleek om een spierscheur te gaan. Gelukkig op een gunstige plaats”, stelde Rooms gerust. Duurlopen mag ze bovendien blijven afwerken. De overige trainingen krijgen een alternatieve invulling.

EK cross centraal

Dit weekend markeert het begin van het nieuwe CrossCup-seizoen. Aanvankelijk zouden we Rooms zowel in Berlare als in Roeselare zien aan het werk zien, maar de kuitblessure betekende een streep door de eerste manche. Of we haar een week later wel zien, is nog onduidelijk. “Voor mij telt maar één ding deze winter en dat is het EK cross in Brussel. De CrossCup is altijd thuiskomen, dus ik kijk er uiteraard naar uit om in Roeselare mee te doen. Het is heel tof om mee te doen, maar ik ga de afweging moeten maken of het verstandig is. Als ik start, is het hoe dan ook meer als trainingsprikkel. Dat was ook zonder de blessure het geval geweest.”

Foto: Peter Wagemans

Op de selectiecross in Hulshout wil de Belgische kampioene haar ticket veiligstellen. Voorgaande jaren was het telkens spanning troef de dagen voor en na deze wedstrijd, maar dit keer gaat Rooms er met vertrouwen in. De zekerheid dat er zes atleten afgevaardigd worden, speelt daarin een rol. “Er moet al veel gebeuren voordat ik het EK mis. Er gaan dit jaar cadeautjes uitgedeeld worden waardoor we vrouwen op het EK gaan terugzien die anders misschien niet de kans zouden krijgen. Ik ben daar voorstander van. Het is volgens mij de manier om het niveau omhoog te krijgen.”

Top 20

Dat brengt ons regelrecht bij het EK zelf, dat voor het eerst sinds 2008 opnieuw op eigen bodem plaatsvindt. Na een korte hoogtestage in Font Romeu hoopt de nummer 35 van vorig jaar beter te doen dan ooit.  “In de cross is het altijd lastig om over plaatsen te spreken, maar ik zeg al lang dat ik eens top 20 wil lopen. Hopelijk zit dat er dit jaar in.”

Foto: Peter Wagemans


Indoorseizoen

Rooms kauwt overigens nog op een verrassend plan. Voor het eerst sinds lang zal de 5.000m-specialiste de indoorpiste nog eens opzoeken. “Het staat nog niet helemaal vast, maar ik wil indoor wel een kans geven. Ook al loop ik eigenlijk niet graag in zaal en denk ik ook niet dat ik ervoor gemaakt ben. Als ik zie hoeveel punten voor de world ranking er te pakken zijn, zou het onnozel zijn om het niet te proberen. Het zullen sowieso maar een paar wedstrijden zijn en ik blijf het ook zeker combineren met de cross”, concludeerde Rooms.