Ben Broeders heeft de samenwerking met Steven Taeleman stopgezet. De Belgische recordhouder in het polsstokspringen trainde vijftien jaar lang onder de vleugels van Taeleman, maar zoekt nu andere oorden op. Broeders slaat voortaan de handen in elkaar met de ouders van niemand minder dan Armand ‘Mondo’ Duplantis.

Maar liefst vijftien jaar lang vormden Steven Taeleman en Ben Broeders een sterk duo. Taeleman loodste Broeders onder meer naar de Europese beloftetitel, meerdere finaleplaatsen op grote kampioenschappen en Belgische records in zaal en openlucht.

Ondanks een vijfde plaats op het WK indoor, een BR van 5m85 en de zege tijdens de Diamond League in Parijs werd 2022 geen gedroomd jaar voor de polsstokspringer. Op het WK en EK outdoor kon Broeders de verwachtingen namelijk niet helemaal waarmaken.

Na dit wisselvallig seizoen besloot Broeders dat het tijd is voor iets nieuws. Hij gaat voortaan samenwerken met de ouders van Armand ‘Mondo’ Duplantis, de huidige wereldrecordhouder en een goede vriend van Broeders. Papa Greg zal de springtrainingen voor zijn rekening nemen terwijl mama Helena de looptrainingen en planning verzorgt.

Ben Broeders en Mondo Duplantis – Foto: Quinten Lafort

Op 4 november trekt Broeders een eerste keer naar het Amerikaanse Louisiana, de thuisbasis van de familie Duplantis. Hij blijft daar al zeker tot 27 november en zal daarna bekijken hoe de verdere samenwerking zal verlopen.

Broeders vertelde bij Sporza alvast veel zin te hebben in dit nieuwe avontuur. “Dit was zeker geen eenvoudige beslissing. Steven is en blijft de beste coach in België en omstreken. Ik ben hem dan ook heel dankbaar voor de samenwerking. Maar als ik nog wilde veranderen, en mezelf op een andere manier wou uitdagen, dan was het nu of nooit. In een olympisch jaar zou dat geen verstandige keuze zijn”, aldus Broeders.

Broeders is daarmee al de tweede atleet die recent een jarenlange samenwerking stopzet. Eerder besloot ook Nafi Thiam na een periode van veertien jaar van coach te veranderen. Ismael Debjani en Anne Zagré kozen ook allebei voor een nieuwe wind. Debjani kiest voor Rik Didden, Zagré trekt naar Carole Bam. Soufiane Bouchikhi zoekt dan weer vertrouwde oorden op met een terugkeer naar Luk Verlaenen.