Isaac Kimeli heeft ons land niet aan de verhoopte eerste medaille kunnen helpen. Tijdens de finale van de 5.000m op het EK in München lag Kimeli tot één ronde van het einde perfect op koers. Hij liet ook de hele wedstrijd een sterke indruk na, maar in de allerlaatste ronde ging het licht uit bij Kimeli. Hij bolde uiteindelijk als elfde over de finish. Michael Somers liet zich nooit in de voorhoede opmerken. Hij finishte als 23e. 

In de finale van de 5.000m mocht Isaac Kimeli zeker tot de favorieten voor een medaille gerekend worden. Kimeli bevestigde deze status ook tijdens de wedstrijd zelf. Hij stemde zijn koers perfect af op die van topfavoriet Jakob Ingebrigtsen, versnelde wanneer hij dat deed en liep maar weinig meters teveel.

Ook toen een select kransje van drie op 800m van het einde ten aanval trok, was Kimeli erbij. In het gezelschap van Ingebrigtsen, Mohamed Katir en Yemaneberhan Crippa trok Kimeli de laatste ronde in. Ingebrigtsen voerde op dat moment het al hoge tempo nog wat op en die versnelling was er jammer genoeg teveel aan voor Kimeli. Kimeli kraakte en moest het trio laten gaan. Toen ook de Zweed Andreas Almgren nog over hem kwam, zakte het tempo bij onze landgenoot zienderogen. Hij bolde uiteindelijk als elfde over de finish in 13’33″39.

Michaël Somers was ook van de partij in deze EK-finale. Hij haakte zijn wagonnetje de eerste drie kilometer achterin aan. Op twee kilometer van de finish kreeg Somers moeite om te blijven aanklampen waardoor hij nog vijf eenzame rondes afwerkte. De finalist van het WK indoor op de 3.000m werd uiteindelijk 23e in 13’57″82.

“Het gevoel was goed tot het ingaan van de laatste ronde”, zei Kimeli nadien. “Ik zat lange tijd goed in het spoor van Ingebrigtsen. Tot zeker 600 meter van het einde geloofde ik in een medaille. Alleen liep de top drie een abnormaal snel slot. Zij waren simpelweg te sterk. Het leek wel een 1.500 meter. In de laatste 300 meter verzuurden mijn benen helemaal. Op het einde kwamen er nog heel veel jongens over. Jammer. Het waren echt de benen die het lieten afweten, het was niet dat ik het mentaal liet lopen of mij gespaard heb voor de 10.000 meter.”
Zondag volgt de herkansing. “Nu moet ik vooral goed recupereren. In de 10.000 meter heb ik meer kans, dat is een zekerheid. Jakob Ingebrigtsen is er niet bij en er zijn nog een paar andere grote namen die alles op de 5.000m hebben gezet, en zondag niet van start gaan. Daar moet ik echt voor een medaille meedoen”, besloot Kimeli. 
Somers was minstens zo ontgoocheld als Kimeli. “Rampzalig”, zei hij. “Er was één mogelijk koersverloop waarin ik heel erg met mijn zwaktes geconfronteerd kon worden, en dat was precies wat er gebeurde. De eerste kilometer was traag en de tweede heel snel. Die abrupte versnelling, daar ben ik niet goed in. En door de warmte werden de verschillen nog uitvergroot. In de 10.000 meter hoop ik op een egaal tempo. Dan moet ik hoger kunnen uitkomen.”