De eerste dag van het Belgisch kampioenschap in Gentbrugge ligt achter ons. Er stonden vandaag voornamelijk reeksen op het programma, waardoor heel wat atleten nog met de handrem op liepen. Eline Dalemans deed daar niet aan mee. In de rechtstreekse finale van de 3.000m steeple bleef zij slechts een zucht boven haar PR. Debjani voerde een straf nummertje op door na Belgische titels op de 800 en 1500m, nu ook één op de 5.000m te veroveren. Philip Milanov verzekerde zich van zijn twaalfde nationale titel in het discuswerpen. Hun reacties leest u hier.

Eline Dalemans – Belgisch kampioen 3.000m steeple – 9’49″41

“Ik wist op voorhand dat ik een wedstrijd tegen mezelf zou uitvechten, dus ik was voorbereid op een lange solo. Het gevoel na vandaag is heel dubbel. Ik denk echt dat ik sneller kon. Aan de finish was ik zeker niet stikkapot. De EK-limiet van 9’39 spookt zeker door mijn hoofd. Paul Thys vertelde mij achteraf ook dat ik het zeker in mij heb. Maar daarvoor moet alles meezitten. Het weer, het wedstrijdgevoel, de tegenstand…”

“Ik ben nu 31 jaar, dus ik leg mezelf wel een beetje druk op om het EK te halen. Helaas zijn er maar weinig wedstrijden en door mijn job kan ik ook niet plots even naar het buitenland afzakken. De Flanders Cup in Ninove staat alleszins al op mijn programma. Ik train ondertussen onder Bart Raes. Dany Van de Putte heeft mij ver gebracht, maar ik ben blij dat ik nu ook onder een nieuwe trainer mijn PR kan evenaren.”

Eline Dalemans – Foto: Floryan Simar

Philip Milanov – Belgisch kampioen discuswerpen – 61m72

“Ik mis nog de frisheid om in de 65m te gooien. Sinds september ben ik namelijk fulltime in dienst bij een online bedrijf. Dat was even aanpassen. Een hele dag achter een scherm zitten is niet ideaal, maar uiteindelijk is het wel een goede combinatie. Zo heb ik nog de mogelijkheid om te kiezen wanneer ik train. Uiteindelijk denk ik dat het met mijn prestaties wel goed komt. Er zit sowieso meer in dit seizoen dan hetgeen ik voorlopig kon tonen.” 

“Vandaag draaide vooral om de punten en om het verstevigen van mijn gunstige plaats op ranking richting het WK in Eugene en het EK München. Als er geen zotte dingen meer gebeuren dit weekend bij mijn concurrenten, dan ben ik er normaal bij.” 

Ismael Debjani – Belgisch kampioen 5.000m – 13’33″04

“Ik zag dit als een test voor de Nacht van de Atletiek van volgend weekend, waar ik ook de 5.000m loop. Daar zal ongetwijfeld gelopen worden richting een tijd van 13’15” om zo onder de EK-limiet van 13’24”00 te duiken. En wie weet zelfs in de buurt te komen van de WK-limiet van 13’13”50.”

“Vooraf was er al communicatie met de groep van Michael Somers, in verband met het wedstrijdverloop en het geplande tempo. Ik vond het niet erg dat er hard gelopen werd, maar anderzijds vond ik het niet fair dat ze deze wedstrijd zo probeerden te claimen met Hamish Carson en Thomas Vanoppen als haas. Het blijft tenslotte een kampioenschap, waar het ieder voor zich zou moeten zijn.”

Jochem Vermeulen – Reeksen 1500m – 3’36″34

“Ik heb even in een dipje gezeten, maar ondertussen gaat het beter met mij. Al kan ik niet zeggen dat ik 100% ben. Het is nog een beetje zoeken. Ik heb het vandaag ook bewust tamelijk rustig aangedaan. Met mijn snelheid zit het op zich wel oké, maar toch denk ik dat het duidelijk is dat Ruben Verheyden morgen de favoriet is. Het EK in München spookt zeker nog door mijn hoofd, maar ik staar mij er niet blind op.”

Foto: Peter Wagemans

Kevin Borlée – Reeksen 400m – 46″09

“De rug is nog niet helemaal top. Eigenlijk zit hij nog helemaal geblokkeerd. Ik ga elke dag bij de kinesist langs en mijn lichaam zit momenteel nog onder de pijnstillers. Er is gelukkig beterschap tegenover vorige week. Maar echt verstandig is het niet om hier vandaag in actie te komen. Ik hoop nog altijd op een deelname aan het WK in Eugene, dus daardoor was ik enigszins verplicht hier te starten.” 

Foto: Peter Wagemans

Jonathan Sacoor – Reeksen 400m – 46″98

“Het gaat stilaan weer de juiste richting uit. Vandaag liep ik heel ontspannen. Het is leuk om eindelijk weer onder de 47 seconden te kunnen duiken. Daar ben ik heel tevreden mee. Het is afwachten hoe vlot ik herstel voor de finale van morgen. Het wordt hoe dan ook een mooie titelstrijd.”

“Terugkomen na corona blijkt toch geen evidente te zijn. Dat heb ik de afgelopen weken aan den lijve mogen ondervinden. Het enige wat je kan doen is je lichaam tijd geven. Op training zit de snelheid wel goed, maar van zodra het zwaar wordt, haakt mijn lichaam af. Het EK is nog ver weg. Tegen München moet ik wel weer in topvorm zijn. Op het WK zal ik klaarstaan als ze mij bij de 4x400m nodig hebben.”