Dit weekend zakt de Belgische atletiektop na twee jaren op verplaatsing weer af naar het Koning Boudewijnstadion voor het BK A.C. Nu de olympische kwalificatieperiode in de laatste rechte lijn is beland, belooft het BK het toneel te worden van een bloedstollende strijd om startrecht op de Spelen. Volg het hier op de voet!

21u40: Drie pogingen op 5m80 mislukten voor Broeders, maar de Belgische titel neemt hij wel mee naar huis. Dat was het voor dag 1 van het BK. Morgen staat er een tweede dag te wachten die afgeladen vol zit met pistefinales, mis het niet!

21u29: In de laatste discipline van de dag, het polsstokspringen, is Ben Broeders de enige overblijvende atleet. Thomas Van Nuffelen en Jaan Bal zweefden over 5m20 en moesten daarna hun meerdere erkennen in de Belgische recordhouder. Hij ging ondertussen over een lat die op 5m65 lag.

Foto: Jolien De Bock

21u03: Lisa Rooms is Belgisch kampioene op de 5000m geworden. Tegen haar versnelling op anderhalve ronde van de finish had Jana Van Lent geen antwoord klaar. Met 15’28″48 en de Belgische titel verzekerde Rooms zich van een flink aantal rankingpunten, maar of het genoeg zal zijn om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen moet in de komende dagen blijken. Het zilver op de 5000m was voor Van Lent (15:36,53), het brons voor Febe Triest (16:36,27). Het polsstokspringen bij de mannen is het laatste wat nog rest van een mooie eerste BK-dag.

20u50: Andreas De Lathauwer heeft zijn favorietenrol als ranglijstaanvoerder waargemaakt in het kogelstoten. De Vlierzele Sportiefatleet stootte zijn tuig naar 18m45. Zo hield hij 31cm over op zijn grote uitdager Kwinten Cools. Die was met 18m14 goed voor een nieuw PR.

Foto: Jolien De Bock

20u46: De stand in het hink-stap-springen is ongewijzigd gebleven sinds de laatste update. Saliyya Guisse houdt Ilona Masson dus van de Belgische titel door richting 13m33 te zweven. Met de discus kroont Babette Vandeput zich tot Belgisch kampioene. Ze heerste door 54m51 te gooien en de tegenstand op meer dan 5m afstand te zetten. Met het kogelstoten bij de mannen en het polsstokspringen zijn er nog twee kampnummers die vandaag hun besluit zullen krijgen.

20u33: De titelstrijd op de 5.000m bij de mannen is door Robin Hendrix gewonnen. De atleet van het Runners’ lab Athletics Team ging op zoek naar een prestatie die hem in de olympische kwalificatieranking tot binnen het quotum kon brengen. Hendrix maakte het verschil met Guillaume Grimard in de tweede helft van de wedstrijd en finishte in 13’28″33. Een tijd waarmee Hendrix zijn rankingpositie aanscherpt, maar of het zal volstaan is nog niet duidelijk. Grimard en Kobe Hermans mogen mee het podium op.

Foto: Jolien De Bock

20u24: De hink-stap-springcompetitie zorgt voor vuurwerk. Bij poging vijf steekt Saliyya Guisse Ilona Masson voorbij. Die repliceert door zichzelf te verbeteren, maar net niet voldoende. Het gat bedraagt 8cm met voor elk nog één ultieme poging ter beschikking.

Foto: Jolien De Bock

20u11: De finale van de 200m bij de mannen belooft smullen te worden zondagmiddag, zeker als het nog sneller gaat dan in de voorrondes. Eerst was er in de heats een nieuw PR voor Kobe Vleminckx in 20”67 (+0,1m/s), even later was er ook een PR voor Simon Verherstraeten in 20”74 (+0,4 m/s). De tijden komen in de boeken als 8e en 10e beste tijden door een Belg gelopen. De eerste twee vanop de 100m hopen samen duidelijk op een dubbel-dubbel. Noemenswaardig was ook de 20”94 van Jonathan Sacoor, hij werd tweede in de heat achter Verherstraeten en ook hem zien we zondag terug in de finale.

20u00: Imke Vervaet heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale van de 200m. Vervaet noteerde in de voorronde de snelste tijd van alle loopsters (23”53). In haar heat bleef de Cheetah Lotte de Foer voor (24”73). Voor Vervaet is het BK de laatste kans om zich individueel te plaatsen voor de Olympische Spelen. Daarvoor is zondag in de finale van de 200m een topklassering nodig met een toptijd, alleen dan zou ze zich theoretisch nog via de World Ranking kunnen kwalificeren. Ook Rani Rosius won haar heat. Dat deed ze in 23”71, voor Nona Heyvaert die met 24”83 een nieuw PR noteerde.

19u50: De regen heeft voor wat vertraging gezorgd. Het polsstokspringen bij de mannen en het discuswerpen bij de vrouwen zijn nu (opnieuw) aan de gang. Bij het hink-stap-springen heeft Ilona Masson in ronde één de leidersplaats gegrepen. Ze vloog richting 13m23 en houdt voorlopig Saliyya Guisse af.

Foto: Jolien De Bock

19u35: Vorig jaar werd Elise Vanderelst in Brugge Belgisch kampioene op de 1500m. Ze zal die titel dit weekend niet verdedigen, maar kan in Brussel wel een gooi doen naar de Belgische titel op de 800m. In de voorronde liet ze zojuist de snelste tijd van alle deelnemers noteren met 2:08”12. Ook Liselot Smolders zien we zondag terug in de finale. In dezelfde heat als Vanderelst werd ze tweede in een nieuwe seizoensbesttijd van 2:09”07.

19u02: Geen problemen voor Tibo de Smet in zijn heat op de 800m. Hij loopt de hele wedstrijd op kop en plaatst zich gemakkelijk voor de finale (1:54”03). De Smet is één van de drie Belgen die zich al verzekerd hebben van een olympisch startbewijs op de dubbele baanronde en de enige van het drietal die dit weekend uitkomt op die afstand. Snelste landgenoot in de voorronde van de 800m is Ruben Cornelis. Hij wint de vierde heat in 1:51”59. De finale is zondag om 16:55u.

18u43: Blaffende honden bijten niet, maar dreigende wolken doen het vandaag wel regenen. De mannen van de 800m mogen wel opdraven terwijl het polsstokconcours al na enkele openingssprongen wordt stopgezet en uitgesteld.

18u35: Simon Verherstraeten had de wind in de finale wel aan zijn zijde (+0,6 m/s). Ondanks de steeds grauwer wordende lucht knalde hij naar een eerste plaats in 10”15. Hij duikt daarmee net niet onder zijn persoonlijk record van vorige week, maar kroont zich wel tot Belgisch kampioen en bevestigt zijn eerdere topprestatie. Hij blijft maar liefst 10 honderdsten onder collega-Falcon Kobe Vleminckx die een seizoensbeste neerzette met 10”25. Ook Jordan Paquot loopt een seizoensbeste van 10”35 waarmee hij de derde plaats weet te veroveren. Bij de wheelers had Maxime Carabin (IPC 52) voor de tweede keer vandaag een besttijd in huis. 16”13 is niet alleen Carabins PR, maar ook een verbetering van zijn eigen wereldrecord.

18u30: In het hink-stap-springen heeft David Boda van DCLA de vroege koplopers nog bij de kraag gevat. Met 15m06 rondde hij als enige de 15m-kaap, waardoor Désiré Kingunza en Björn De Decker vrede moeten nemen met zilver en brons.

Foto: Jolien De Bock

18u20: Delphine Nkansa heeft haar Belgische titel op de 100m geprolongeerd. In de finale snelde ze naar 11”20 (+0,3 m/s). Dat is een verbetering met een honderdste van haar PR, gelopen bij het afgelopen EK in Rome. Nkansa was in de finale het beste weg en hield vervolgens knap stand tegen de oprukkende Rani Rosius (11”23). De derde podiumplaats was een prooi voor de – nog 1 dag – 20-jarige Marine Jehaes die met 11”44 ook een knap nieuw PR liet noteren.

18u10: Geen verrassingen in de finale van het discuswerpen. Philip Milanov was met 62m09 ongenaakbaar. Het zilver was voor Andreas De Lathauwer (51m48), het brons voor Leander Casteels (51m27).

17u58: Pieter Sisk is een veelzijdige halve fondloper, maar kiest op dit BK voor de 1500m. In de eerste reeks had hij genoeg aan een stevige eindsprint om zich als winnaar naar de finale te begeven. Antoine Senard en Maxime Delvoie eindigden het dichtst bij hem. Thomas Vanoppen was de primus in reeks twee en wordt de grootste uitdager voor Sisk morgenmiddag.

Foto: Jolien De Bock

17u49: Terwijl donkere wolken zich samenpakken boven het Koning Boudewijnstadion nemen we even polshoogte bij de kampnummers die aan de gang zijn. Philip Milanov leidt het discuswerpen met een worp van 60m15, neergezet in de derde ronde. In het hink-stap-springen ligt Désiré Kingunza (14m80) na ronde twee aan de leiding met een voorgift van 23cm op Bjorn De Decker.

17u40: Marie Bilo weet haar favorietenrol op de 1500m waar te maken. Ze steekt in de laatste rechte lijn Lana Ryckaert voorbij en komt in 4’33”79 als eerste over de meet. Elise Vanderelst liet de 1500m naast zich liggen vandaag en komt later aan bod in de reeksen van de 800m. Eline Pinter was de beste in de tweede reeks.

17u22: In de werpkooi hebben de sterke mannen met de discus zich intussen gemeld voor hun finale. Alle ogen zijn daarbij gericht op Philip Milanov. Wil hij zich direct voor de Olympische Spelen plaatsen dan is een worp van 67m20 nodig. Met een beste seizoensprestatie van 63m90 is de route naar Parijs via de world ranking echter realistischer. In de Road to Paris 24 staat Milanov op dit moment 27ste. De top-32 van die ranking komt in aanmerking voor een startplaats in het Stade de France in augustus.

Foto: Jolien De Bock

17u20: Tijdens de series van de 100m bij de mannen was het uitkijken naar Simon Verherstraeten. Hij klokte vorige week een fabelachtig PR van 10”10 en kwam voor het eerst weer in actie. De wind was hem voorlopig weliswaar ongunstig gezind. In een tegenwind van -1,6 m/s klokte de Belgian Falcon 10”31. De topvorm is duidelijk nog niet vervlogen, want tot voor afgelopen weekend was dat een PR geweest. Ward Merckx was in reeks twee de snelste Belg en zag meerkamper Jente Hauttekeete een seizoensbeste 10”90 lopen, Kobe Vleminckx zette met 10”48 reeks drie naar zijn hand. Onder een gedraaide wind werden in de vierde reeks heel wat PR’s gelopen. Ibrahim Camara (10”44) en scholier Jari De Proft (10”79) volgden in het zog van Antoine Snyders. Hij bleef met 10”33 slechts vier honderdsten boven zijn PR. In de laatste reeks kwam Jordan Paquot (10″45) als eerste over de meet. De finale kondigt zich aan als een spannende strijd voor de titel en de podiumplaatsen!

17u02: Elena Defrère is de nieuwe Belgisch kampioene kogelstoten. In haar zesde en laatste poging stootte de atlete van KAAG atletiek de kogel naar 16m08, goed voor een persoonlijk record. Daarmee verwees ze titelverdidigster Jolien Boumkwo naar de tweede plaats. De zevenvoudig Belgisch kampioene bleef steken op 15m79 en moet dus een kruis maken door haar olympische droom. Het brons is voor Noor Vidts met 14m44.

Foto: Jolien De Bock

16u48: In de eerste reeks van de 100m loopt Rani Rosius haar uitdaagsters gemakkelijk van zich af door een tijd neer te zetten van 11”51. Ze blijft daarmee wel een stuk boven haar persoonlijke record en eindigt op een derde plaats algemeen. Delphine Nkansa liep 10 honderdsten sneller en finishte als eerste in haar reeks in 11”41. Ook Elise Mehuys was iets sneller met een tijd van 11”46. Ze komt daarmee dicht in de buurt bij haar persoonlijk record. De laatste reeks was een hapje voor Janie De Naeyer die 11″55 liet noteren.

16u32: Elien Vekemans had aan twee goede sprongen genoeg voor de Belgische titel in het polsstokspringen. Zowel op 4m00 als 4m20 volstond één poging voor de atlete van DCLA. De andere podiumplaatsen waren voor Kyani Joosten en Lola Lepère (4m10). Nadat Joosten en Lepère hadden afgesprongen op 4m20 liet Vekemans de lat op 4m35 leggen, maar over die hoogte kwam ze drie keer niet.

16u24: Er worden vandaag negen Belgische titels in de technische nummers verdeeld. Intussen is de finale kogelstoten bij de vrouwen begonnen. Daarin lijkt het vandaag te gaan tussen Jolien Boumkwo en Elena Defrère. In de eerste ronde neemt Defrère de leiding met 14m87, Boumkwo’s openingsstoot is ongeldig. Ook meerkampster Noor Vidts verscheen zonet op het appel, zij kwam bij haar eerste poging tot 13m00.

16u15: Dries Van Nieuwenhove doet het goed op de 400m horden en loopt zijn beste tijd van het seizoen in 51”27. Hij loopt daarmee 14 honderdsten sneller dan Mimoun Abdoul Wahab die zijn reeks als eerste finishte in 51”41. Wahab hield zijn concurrentie ver achter zich, maar zal morgen toch moeten uitkijken voor Van Nieuwenhove. Tuur Bras sluit de top drie door net als Van Nieuwenhove en Wahab onder de 52” te lopen.

Foto: Jolien De Bock

16u02: In de finale van het polshoog zijn vier atletes over 4m00 gegaan. Voor favoriete Elien Vekemans is het haar aanvangshoogte en die slecht ze direct in haar eerste poging. Ook Fleur Hooyberghs, Lola Lepère en Kyani Joosten gaan mee over de 4m00. Juniore Lepère evenaarde daarna haar PR en scholiere Joosten overtrof haar vorige record door ook de kaap van 4m10 te ronden. Ze is daarmee de tweede scholiere aller tijden. Het jonge polsstokgeweld zal deze zomer mogen aantreden op hun respectievelijke jeugdkampioenschappen. Hooyberghs moest de handdoek gooien en Vekemans sloeg 4m10 over.

15u55: Gelijktijdig met het BK A.C. is ook het BK AMH aan de gang. Tweevoudig wereldkampioen Maxime Carabin (IPC 52) stelde zijn PR op de 400m bij naar 52″18. Ook de amper 17-jarige Johannes Balbaert (IPC 53) wheelde naar een nieuw PR door 57″33 te klokken.

15u45: Geen verrassingen op de 400m bij de vrouwen. Helena Ponette was in de reeksen de snelste Belgische met 52”41. De Chileense Martina Weil Restrepo ging rond in 51”73. Camille Laus won haar serie in 53”03 en lijkt Ponettes grootste belaagster te gaan worden voor de nationale titel. Liefde Schoemaker klokte 54”04 en zag ook Manon De Marez en Cloë Van Der Meulen sub-55” gaan.

15u25: Voor het eerst deze middag klinkt de Brabançonne in het Koning Boudewijnstadion voor het podium bij het hamerslingeren met Rémi Malengreaux op de hoogste trede. Voor de atleet van KRC Gent is het de achtste Belgische titel. Malengraux hoefde zaterdag niet tot het uiterste te gaan met een winnende worp van 62m52. Devlin Neyens (60m59) en Jens Vander Avert (59,86) completeren het podium.

Foto: Jolien De Bock

15u20: De vlakke baanronde bij de mannen verwelkomt dit weekend twee Borlées. Jonathan voelde wat ongemakken op zijn laatste training en trad uit voorzorg niet aan. Dylan en Kévin waren wel van de partij. De jongere van die twee had aan 46″56 genoeg om zijn reeks te winnen. Kévin toonde zich iets scherper en liep een SB van 46”39, al moest hij wel zijn meerdere erkennen in Florent Mabille (46”23). Robin Vanderbemden kaapte de beste tijd weg in 46”18. In de finale zullen ook Jonas De Smet, Christian Iguacel en Simon Mengal er morgen bij zijn.

Foto: Jolien De Bock

14u59: Zonder iemand te verbazen, wisten Hanne Claes, Paulien Couckuyt en Naomi Van den Broeck zich vlot te plaatsen voor de finales morgen. Van den Broeck liep een knappe 55”00. Claes finishte in haar reeks als eerste in 55”46, idem voor Couckuyt in 55”51. De kans is niet onbestaande dat Van den Broeck morgen onder de olympische limiet duikt. 54”85 is nodig om zich naast Claes en Couckuyt te plaatsen voor Parijs.

14u26: De eerste actie op de piste komt eraan! Met de reeksen van de 400m horden is die meteen interessant. De finale morgen wordt een hoogtepunt, al moeten Hanne Claes, Paulien Couckuyt, Naomi Van den Broeck en co. zich wel eerst weten te plaatsen.

14u03: Halverwege de hamercompetitie heeft topfavoriet Rémi Malengreaux de leiding gegrepen met een worp richting 60m64. Jens Vander Avert zit hem weliswaar op de hielen (59m86).

13u30: Goedemiddag atletiekliefhebber! Atletieknieuws staat ook op dit BK weer paraat om vanaf de eerste rij verslag uit te brengen. De zomerse atletiekdag is op gang getrokken door de mannelijke hamerslingeraars. Stay tuned!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in