Dag 1 van het BK A.C. leverde een eerste lading nationale titels en een aantal knappe individuele prestaties op. Zo sleepten Delphine Nkansa en Simon Verherstraeten de 100m-titels in de wacht en imponeerde Naomi Van den Broeck in de reeksen van de 400mH. Robin Hendrix en Lisa Rooms deden een verdienstelijke duit in het rankingzakje, maar moeten nu bang afwachten wat het eindverdict is.

Delphine Nkansa – Belgisch kampioene 100m in 11″20 (PR)

“Ik had niet echt een doel vandaag, maar het was een leuke kans om nog eens tegen Rani (Rosius; red.) te lopen. Dat was dit seizoen nog niet gebeurd. Ik ben blij met mijn nieuw PR. Tot tien dagen geleden had ik examens en was ik doodmoe. Er kwamen wel wat twijfels omdat ik ook pijn kreeg aan de kuit. Door deze week wat te rusten, gaat dat nu beter.”

“Op de ranking stond ik al 40ste van de 56 en nu pak ik nog mooie extra punten, dus in principe moet ik me geen zorgen maken. Ik wacht tot de selectie officieel is, maar ik zie het goed komen. Hopelijk blijft alles ook zoals het is voor de aflossingen. Stress hebben we niet, want we hebben gedaan wat we moesten doen. We benaderen het positief. In Parijs mik ik in de eerste plaats op een record. De halve finale halen is een droom, maar ik ben niet de enige die daar graag zou staan. Een PR zal waarschijnlijk ook nodig zijn om dat waar te maken.”

Naomi Van den Broeck – als tijdsnelste door naar de finale van de 400mH in 55″00

“Ik had die olympische limiet op de 400m in Madrid afgelopen weekend helemaal niet zien aankomen. Aanvankelijk wilde ik vooral rankingpunten verzamelen en de dag erna ook nog een hordenrace lopen, maar die heb ik uiteindelijk laten vallen. Het is een heel emotionele week geweest. Ik heb de wedstrijd opnieuw en opnieuw afgespeeld, maar ik kan gewoon niet geloven dat ik die atleet ben die de olympische limiet loopt. Je ziet altijd hoe andere atleten zoiets beleven en ik heb nooit gedacht dat ik me ooit in die positie zou bevinden. Naar Tokio ging ik met de Cheetahs, maar het was mijn droom om ook individueel op de Spelen te kunnen staan. Dat ik die droom nu waarmaak is een ongelofelijke mijlpaal.”

“Morgen ga ik mijn ‘veilige’ ritme van 17 passen tussen de horden doen. Vandaag was ik aan 16 weggegaan, maar ik voelde mezelf bij de tweede horde blokkeren. Die mentale klik moet ik nog maken. Dat komt hopelijk met wat meer ervaring”, zo denkt de atlete die pas voor de derde keer een 400mH betwistte. “Het is leuk om vandaag sneller te zijn dan Hanne (Claes; red.) en Paulien (Couckuyt; red.), maar belangrijk is dat niet. Ik ervaar geen druk omdat niemand verwachtingen van mij heeft. Ergens droom ik wel van 54”85 morgen, als ik zou mogen kiezen dan wil ik naar de Spelen op de horden. Ik loop goed onder druk dus ik zie het zitten.”

Foto: Jolien De Bock

Elena Defrère – Belgisch kampioene kogelstoten met 16m08 (PR)

“Het was een lastige dag om er in te komen met de warmte en ook mentaal was het even zoeken, maar ik had wel het gevoel dat de 16m erin zat. Op de trainingen ging alles goed, dus ik bleef erin geloven tot de laatste worp.” Net die worp bleek uiteindelijk haar beste te worden, goed voor een persoonlijk record van 16m08. Voor Defrère eindigt de dag dan ook in een echte climax, al kijkt ze vooral ook naar Jolien Boumkwo die een off-day kende. “Ik ben super fier op mijn eerste plaats, maar ik hoopte toch mee dat Jolien haar olympische worp zou gooien. Ik had ook wel verwacht dat die worp nog ging komen, maar ze zat jammer genoeg niet op haar niveau vandaag.” De atlete van KAAG Atletiek verovert zo haar derde Belgische kampioenstitel in het kogelstoten. “Belgisch kampioen worden en mijn persoonlijk record verbeteren op dezelfde dag voelt voor mij zeker als de piek van dit seizoen. Ik zal nog enkele Belgische wedstrijden werpen om rustig uit te bollen, maar daarna wil ik vooral genieten en de rust nemen die mijn lichaam nu nodig heeft.”

Simon Verherstraeten – Belgisch kampioen 100m in 10”15

“Ik ben echt heel tevreden. Dit is de eerste keer dat ik Belgisch kampioen wordt bij de senioren, maar ik ben vooral blij dat ik hier een 10”15 loop in niet geweldige omstandigheden. Zeker ook omdat ik me niet superfris voelde. Voor mij is het een bevestiging dat ik onder 10”10 kan lopen in ideale omstandigheden. Het is jammer dat het voor de selectie voor Parijs waarschijnlijk niet voldoende gaat zijn, zeker als je weet dat er wel jongens naar de Spelen gaan die 10”30 hebben gelopen in de juiste wedstrijden. Maar ik ben nu vooral heel blij dat het gelukt is om hier zo’n tijd neer te zetten.”

Foto: Jolien De Bock

Kobe Vleminckx – tweede op de 100m in 10″25 (SB)

“Het gaat elke week beter, maar mijn topvorm is dit nog niet. Als ik dit kan doen in relatief windstille omstandigheden geeft dat aan dat ik in een stijgende lijn zit. Met het tweede deel van mijn wedstrijd was ik tevreden, maar nu moet ik het samenbrengen.”

“Het is leuk dat Simon kan bevestigen, we zijn teamgenoten en domineren samen het BK. Dat ziet er goed uit voor de wedstrijden die we de komende weken nog lopen. Ik voel dat de concurrentie me op een heel positieve manier beter maakt. De Belgische sprint wordt sterker in de breedte en daar ben ik superblij mee. Zes opeenvolgende Belgische titels waren mooi geweest, maar vijf op een rij is ook al een statistiek die ik mag koesteren. Ik denk niet dat er veel mij dat voor hebben gedaan. Volgend jaar sta ik hier weer om met Simon te strijden om die titel.”

Lisa Rooms – Belgisch kampioene op de 5.000m in 15’28″48

“Ik ben best wel tevreden met dit resultaat. Jana (Van Lent; red.) had ook een snelle tijd staan en ik heb veel aan die concurrentie. We hebben afgesproken om niet traag te lopen dus ik ben haar dankbaar. Er hing zo veel van deze wedstrijd af en ik hoop gewoon dat het voldoende is. Ik denk niet dat ik mezelf iets kan verwijten. Vandaag had ik het gevoel dat ik eindelijk terug in orde zit. De afgelopen weken waren wat minder en ik ben ook ziek geweest. Nu loop ik 15″28, dat geeft mij vertrouwen dat ik onder die 15″20 kan want dat is mijn doel. Alles is voorbereid en gepland in functie van de Spelen. Dat moet ik zo doen om perfect aan de start te staan als mijn ranking zou volstaan. Maandag vertrek ik naar Font Romeu.”

Foto: Jolien De Bock

Elien Vekemans – Belgisch kampioene polsstokhoogspringen met 4m20

“Ik win hier wel de Belgische titel, maar ik ben toch vooral teleurgesteld in de hoogte. Ik begon prima met sprongen over 4m10 en 4m20, maar daarna mis ik het vertrouwen om over 4m35 te gaan. Ik had een moeilijke voorbereiding van het seizoen met last aan mijn achillespees en ik voel me niet maximaal voorbereid. Natuurlijk was ik graag naar de Spelen gegaan, maar het doel van dit seizoen was vooral om toe te werken naar het EK. Helaas heb ik ook daar niet kunnen laten zien wat ik hoopte. De komende weken ga ik doortrainen en hopelijk kan ik dit seizoen nog een aantal mooie wedstrijden meepakken.”

Foto: Jolien De Bock

Robin Hendrix – Belgisch kampioen 5.000m in 13’28″33

“Ik vrees ervoor dat mijn tijd van vandaag niet voldoende gaat zijn om mijn ranking genoeg te verbeteren voor Parijs. Ik had eigenlijk tien seconden sneller willen zijn. Met 13’18” in plaats van 13’28” was het denk ik genoeg geweest. Ik werd heel goed gepaced en we kwamen door in 8’08” na drie kilometer, precies wat ik wilde. Het was mijn bedoeling om in de laatste kilometer te versnellen, maar ik moest het op dat moment alleen doen. In Huelva kwamen we in april ook door in 8’08”, maar toen had ik nog vier andere mannen mee en kwam ik uit op 13’16”.”

“Ik heb de laatste maanden alles gedaan wat ik kon en niets laten liggen. Ik ben zelfs naar Melbourne gegaan om rankingpunten te verzamelen. Het is spijtig dat het rankingsysteem zo in elkaar zit dat je als Europese atleet op de 5.000m en 10.000m maar weinig wedstrijden hebt waar serieuze punten te verdienen zijn. En dan gebeurt het ook nog dat er bij die wedstrijden slecht gehaasd wordt. Ik denk zeker dat dit iets is waar World Athletics snel naar moet gaan kijken, want anders ben ik bang dat het de komende jaren nog erger wordt.”

Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in