Het Wereld Anti-dopingagentschap WADA is genadeloos voor de internationale atletiekfederatie. Volgens hen is de IAAF al sinds 2009 op de hoogte van het systematische dopinggebruik onder Russische atleten én hielp het om positieve dopingtests te verhullen tijdens de Spelen van 2012. Het was het persagentschap AP dat tot die vaststelling kwam nadat het inzage kreeg in rapporten van de IAAF.

AP beroept zich voor die uitspreken uit een rapport van Pierre Weiss, voormalig secretaris-generaal van de internationale atletiekfederatie. In een brief gericht aan de voormalige penningmeester van de IAAF zei die, zo citeert AP: “De bloedwaarden van de Russische atleten vereisen¬†onmiddellijke maatregelen.”

De bekendmakingen komen er in aanloop naar een groot rapport dat het WADA op donderdag zal publiceren. Het eerste deel van dat rapport werd al in november gepubliceerd en leidde tot de schorsing van alle Russische atleten. Hoewel de IAAF dus op de hoogte zou zijn geweest van het dopinggebruik, sprak IAAF-voorzitter Sebastian Coe toen nochtans van een “wake-up call”.