Het Hof van Arbitrage voor Sport (Court of Arbitration for Sport) of kortweg TAS heeft geoordeeld dat de schorsing van Russische atleten van kracht blijft. Daarmee kunnen zij definitief niet onder de Russische vlag deelnemen op de Spelen in Rio.

Het IAAF schorste enkele weken geleden alle Russische atleten van deelname aan internationale kampioenschappen. Naar aanleiding van een reportage op de Duitse zender ARD was namelijk bekendgeraakt dat verschillende Russische atleten én hun omkadering betrokken waren in een nationaal dopingprogramma. Een belangrijk deel van de geschorste atleten (68 in totaal) ging die beslissing aanvechten voor het internationaal sportarbitragehof, maar, zoals vandaag werd bekendgemaakt, ving daar bot.

“Aangezien de Russen niet voldoen aan de voorwaarden om deel te nemen, ondersteunt het CAS de beslissing van het IAAF”, werd bekendgemaakt in een perscommuniqué. “Het is belangrijk dat er op de Spelen met gelijkwaardige kansen gestreden wordt en dat is nu niet zeker.”

De beslissing betekent (nog) niet dat een aantal Russische atleten alsnog kunnen deelnemen in Rio. Zo liet de IAAF al verstaan dat een handvol atleten, die voldoen aan bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld herhaaldelijk negatieve dopingtesten), zouden kunnen deelnemen onder de neutrale vlag van het IOC.

Dat er geen atleten in Russische outfit zullen te bewonderen vallen in Rio kan ook een belangrijke invloed hebben op de andere olympische sporten. Zo moet het internationaal olympisch comité (IOC) nog beslissen als de Russen zich wel mogen tonen op andere sporten dan atletiek.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!