Het is niet ondenkbaar dat er op de Olympische Spelen in Rio geen Russische atleten aan de bak zullen komen. Dat zegt men bij de IAAF, nadat uit een documentaire van de Duitse tv-zenders blijkt dat Rusland – ondanks sancties – de dopingwetgeving nog steeds overtreed.

Nadat de Duitse tv-zenders ARD en WDR vorig jaar met schokkende onthullingen over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiek kwamen, trad de IAAF en het WADA kordaat op. Alle Russische atleten werden voorlopig geschorst van deelname aan wedstrijden en de Russische federatie moest schoon schip maken. Maar volgens diezelfde documentairemakers komt daar maar weinig van in huis.

Onderzoeksjournalist Hajo Seppelt maakt in zijn documentaire bekend dat geschorste coaches hun werk gewoon voortzetten. Ze zouden zelfs (nog steeds!) een handeltje opzetten in dopingproducten. Atleten zouden daarenboven verwittigd worden van dopingcontroles.

“Eerder negatief”

Dat zou wel eens belangrijke gevolgen kunnen hebben, aldus IAAF-bestuurslid Sylvia Barlag. “Als de Russen niet voldoende vooruitgang boeken”, zegt de Nederlandse voormalige atlete “dan zou het goed kunnen dat ze niet kunnen deelnemen in Rio.” Barlag ziet de situatie eerder somber in. “Voorheen zou ik gezegd hebben dat de kans eerder fifty-fifty is, maar ik begin meer en meer naar de negatieve kant uit te slaan. Ze hebben er simpelweg geen grip op. Het wordt nu tijd voor steviger taal vanuit de IAAF, denk ik.”