Maar liefst achttien Russische atleten zouden betrapt zijn bij het hertesten van stalen van het WK in 2005. Dat melden Russische media op basis van bronnen binnen de IAAF.

Het hertesten van ingevroren urine- en bloedstalen van het WK in 2005, dat in het Finse Helsinki doorging, was mogelijk met nieuwe methoden . Onder de betrapte atleten zou onder meer Tatyana Lysenko zijn, die zilver in het hamerslingeren pakte in Helsinki en later ook nog het goud zou veroveren op het WK in 2011 en 2013 en de Spelen in 2012. Ook Olga Ryabinkina zou onder de namen zijn. Zij won goud bij het kogelstoten in 2005. Verder op het lijstje enkele klinkende namen als Yulia Pechenkina (WK 400mH en 4x400m), Ekaterina Volkova en snelwandelaar Aleksey Voyevodin.

Geen straf?

Er blijft echter één groter “maar” in het verhaal. In 2005 mochten dopingstalen immers slechts 8 jaar bewaard worden om eventueel op een later tijdstip te hertesten. Die termijn werd intussen opgevoerd, maar vermoedelijk zal de dopingcommissie kijken naar de oorspronkelijk geldende termijn. Hoogstwaarschijnlijk zullen de feiten als verjaard beschouwd worden.