Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bevestigd dat de winnende Russische 4x100m estafetteploeg op de Spelen van 2008 gediskwalificeerd wordt. Dat betekent meteen dat het goud naar België komt.

Eerder dit jaar werd reeds bekendgemaakt dat bij het hertesten van verschillende dopingstalen van de Olympische Spelen in 2008 tal van Russische atleten positief werden bevonden. Onder hen was ook de Russin Joelia Tsjermotsjanskaja, lid van het winnende viertal op de 4x100m bij de vrouwen. Zij bleek positief op het gebruik van stanozolol en turinabol.

In die 4x100m-finale werd België, met Hanne Mariën, Olivia Borlée, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert, onverwacht tweede, toen reeds een prestatie om bijzonder trots op te zijn. Die zilveren medaille mogen de Belgische estafettemeisjes nu dus alsnog inruilen voor een gouden exemplaar. Nigeria, dat oorspronkelijk derde was, krijgt nu het brons en Brazilië neemt hun plekje in.