De participatie van Rusland aan de Olympische Spelen deze zomer is nog steeds niet zeker. Midden november werden zij geschorst door de IAAF na schrijnende rapporten die erop wezen dat Rusland bewust doping toediende aan hun atleten.

Sindsdien is de Russische federatie (ARAF) bezig met een grote schoonmaak. Gisteren kondigden ze nog aan dat er heel wat hervormingen zullen gebeuren binnen het antidopingprogramma. De IAAF heeft hun dan ook vandaag een ultieme datum voorgesteld. Tegen 17 juni zou Rusland weer een volledig onafhankelijk antidopingprogramma moeten kunnen begeleiden, dat meldt het BBC. Als dat niet het geval is dan zien we de Russen normaliter niet op de Olympische Spelen in Rio.

Voorlopig is Rusland zeker en vast op de goede weg. Twee specialisten van het wereld anti-doping agentschap (WADA) zijn momenteel druk in de weer om er voor te zorgen dat alles wordt nageleefd volgens de anti-doping regels van het WADA en de IAAF. Na Kenia (begin deze week, zie hier) is dus ook Rusland flink op weg om zich toch te verzekeren van deelname aan Rio.