Hanne Claes kwam afgelopen zaterdag op het BK indoor voor het eerst sinds 2019 in actie op de 400m in zaal. Claes deed het op het BK niet onaardig met een nieuw PR. Woensdagavond kreeg ze in de B-reeks van de World Indoor Tour in Madrid een ideale gelegenheid om haar kersvers PR opnieuw aan te scherpen. De 30-jarige atlete van DCLA stelde niet teleur en klokte af na 53″05. De overstap naar de trainingsgroep van Carole Bam lijkt dan ook vlot verlopen voor de hordeloopster. 

Hanne Claes werd de afgelopen twee jaar geplaagd door blessures. Na het afgelopen zomerseizoen wuifde ze bovendien de trainingsgroep van Jacques Borlée uit. Claes opteerde voor het gezelschap van onder meer Cynthia Bolingo binnen de trainingsgroep van Carole Bam, de bondscoach van de Belgian Cheetahs waar Claes ook deel van uitmaakt. Zaterdag bewees de hordeloopster alvast met een tweede plaats én PR tijdens de 400m op het BK dat ze naar een goed vormpeil toegroeit. Op de valreep kreeg de 30-jarige atlete van DCLA de kans om deel te nemen aan de World Indoor Tour in Madrid. Claes greep die kans met beide handen aan en stelde niet teleur.

In de B-reeks liep ze namelijk naar de tweede stek in een nieuw PR van 53″05. De grens van 53 seconden in zaal lonkt dus voor de derde performer aller tijden op de 400m horden. “Ik heb een kleine blessure gehad, waardoor ik later dan voorzien aan mijn seizoen ben begonnen. Het is pas mijn tweede wedstrijd en ik voel dat er méér in de benen zit. Maar ik moet ook tevreden zijn, want ik loop een PR vandaag. De 400m is iets wat ik niet vaak voor mijn rekening neem, aangezien de focus grotendeels op de horden ligt. Het was tot vorig weekend van 2019 geleden dat ik nog eens een 400m indoor liep en daardoor is het wel opnieuw wennen. Er komt ook wat meer tactiek kijken door het inschuiven”, aldus Claes.

De overstap naar haar nieuwe trainingsgroep legt haar geen windeieren. Al kreeg de groep van Carole Bam afgelopen weekend een zware tegenslag te verwerken door de zware blessure van Cynthia Bolingo op het BK. “Ik ben heel blij met de manier van trainen. Het ligt mij ook echt en dat had ik duidelijk nodig. Het is superjammer wat er met Cynthia gebeurd is. Ik had het er zaterdag echt moeilijk mee en ben er nog altijd niet goed van eerlijk gezegd. Met de rest van de Belgian Cheetahs hebben we al getoond in een gelijkaardige vorm te zitten, maar we moeten ook Paulien (Couckuyt, red.) en Margo (Van Puyvelde, red.) missen die eveneens met blessures kampen.”

Het contrast tussen maart 2021 en maart 2022 kan haast niet groter zijn voor Claes. In de aanloop naar de Olympische Spelen wilde het maar niet vlotten. “Vorig jaar deze periode was ik geblesseerd en had ik geen uitzicht op specifieke trainingen. Nu kan ik opnieuw wedstrijdtrainingen afwerken en wedstrijden lopen. Ik beleef fun aan wedstrijden en dat was hier in Madrid ook het grote doel: op een zalige meeting kunnen lopen en genieten. Vanaf april verleg ik de focus op training opnieuw volledig naar de horden”, besloot Claes.