De Nederlandse indoorkampioenschappen hebben zoals verwacht vuurwerk opgeleverd. Femke Bol en Liemarvin Bonevacia zorgden voor dé absolute hoogtepunten tijdens de 400m-finales. Bol verbeterde haar Nederlands record naar 50″30, sneller dan haar record in openlucht én goed voor de snelste indoorchrono sinds 2007. Bonevacia verpulverde op zijn beurt het NR tot 45″48, goed voor de achtste Europese chrono ooit. In Castellon stormde de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw naar het WR op de tien kilometer op de weg in een tijd van 29’14. 

De 400m-finales op de Nederlandse indoorkampioenschappen hebben zoals voorspeld knaltijden opgeleverd. Bij de heren was 46″62 nodig om überhaupt deel uit te maken van de finale op zondag. In die finale stormde olympisch finalist Liemarvin Bonevacia onhoudbaar naar winst in 45″48, de achtste tijd ooit door een Europeaan in zaal én uiteraard een stevige verbetering van zijn eigen NR. Isayah Boers legde met 46″38 beslag op de tweede stek en mag zich opmaken voor het WK. De Nederlanders lijken na hun olympisch zilver op de 4x400m helemaal gelanceerd om op het komende WK in zaal mee te strijden voor de medailles.

Bij de vrouwen doken maar liefst vier atletes onder 53 seconden in de finale. Zoals verwacht stond er geen maat op Femke Bol. Bol snelde weg van haar trainingspartner Lieke Klaver en klokte af na 50″30, een ruime verbetering van haar NR in zaal én zelfs sneller dan haar record in openlucht. Die chrono is tevens de snelste tijd sinds 2007. Bol valt net uit de top tien aller tijden met haar topchrono. Klaver deed het met 51″20 verre van onaardig. Ook het vrouwelijke aflossingsteam is duidelijk klaar voor Belgrado, al zal Bol haar zinnen gezet hebben op een eerste wereldtitel. Polsstokspringer Menno Vloon zorgde voor een letterlijk hoogtepunt door over 5m91 te zweven. Vloon behoort tot de absolute wereldtop én is een outsider voor de medailles op het WK, al is regelmaat niet de sterkste kant van ‘Polevlo‘. Ben Broeders was gisteren niet aanwezig op het BK AC. Broeders testte na de World Indoor Tour-meeting in Torun positief en krijgt daardoor hoogstens nog één kans om zich te plaatsen voor het WK. De Nederlanders kunnen in Belgrado geen beroep doen op Europees indoorkampioene Nadine Visser. Visser blesseerde zich in de finale van de 60m horden en moet daardoor passen voor het WK.

Yehualaw vermorzelt WR

De Ethiopische Yalemzerf Yehualaw verscheen in het Spaanse Castellon met duidelijke ambities aan de start. Nadat ze in januari nog verstek moest geven voor een snelle 10 kilometer in Valencia na een positieve coronatest, kreeg ze een tweede kans op Spaanse bodem. Yehualaw greep die kans met beide handen aan én knalde halfweg naar 14’28, één van de snelste vijf kilometers ooit op de weg. Ze zou logischerwijs wat gas moeten terugnemen, maar met 29’14 vermorzelde ze wel het WR. Yehualaw is de eerste vrouw die onder 29’30 duikt op de weg. Alleen Letesenbet Gidey en Sifan Hassan liepen ooit al sneller die afstand, weliswaar op de piste.

Yalemzerf Yehualaw – Foto: Airtel Delhi Half Marathon