Een week na Doha, vond vandaag de tweede Diamond League van het seizoen plaats in het Chinese Shanghai. De opvallendste beelden zagen we in de 800 meter, waar de ervaren haas Bram Som zijn start volledig miste. Ook Justin Gatlin liep niet onopgemerkt in Shanghai, hij liep voor het eerst dit seizoen onder de tien seconden op de 100 meter.

De Kroatische Sandra Perkovic zorgde van bij het begin van de meeting meteen voor de eerste topprestatie. De Olympisch kampioene gooide haar discus 70m88 ver, goed voor de beste wereldjaarprestatie en een meetingrecord in Shanghai. In het polsstokspringen stelde topfavoriet Renaud Lavillenie dan weer teleur. De Fransman miste twee keer op 5m88, liet dan de lat op 5m93 leggen maar kon ook die hoogte niet overschrijden waardoor de Amerikaan Sam Kendricks met de overwinning aan de haal ging. Ook in de 1500 meter bij de vrouwen kon favoriete Dawit Seyaum niet winnen. Zij dook met 3’59″87 wel nog onder de magische grens van vier minuten maar, moest tevreden zijn met het brons. De Keniaanse Kipyegon won de wedstrijd met ruime voorsprong in een snelle 3’56″82.

Gatlin als enige onder 10″

Op de 100 meter won Justin Gatlin zoals verwacht zijn wedstrijd. Hij had met 9.94 genoeg om de concurrentie af te houden. Femi Ogunode moest tevreden zijn met het zilver en 10.07. Zijn tijd van 9.91 blijft wel recht als beste wereldjaarprestatie. Meteen daarna zorde Hyvin Kiyeng voor een hoogtepunt op de 3000 meter steeple. De Keniaanse atlete stormde naar een nieuw persoonlijk record van 9’07″42 en scherpte daarmee de beste wereldjaarprestatie met maar liefst twintig seconden aan.

800 meter met een vreemde start

De meest opvallende wedstrijd van de avond werd de 800 meter, waar haas van dienst Bram Som het startschot miste en daardoor een gat van vijftig meter moest toelopen. De Keniaan Rotich Ferguson Cheruiyot won de wedstrijd in 1’45″68. De Nederlander Thijmen Kupers werd vierde en bleef wereldrecordhouder David Rudisha voor.

Tot slot zorgde Omar McLeod met 12.98 voor de beste wereldjaarprestatie op de 110 meter horden en dook de Ethiopiër Muktar Edris als enige onder de dertien minuten op de 5000 meter.