Naast het BK meerkamp en de CrossCup in Diest van komende zondag wordt het ook uitkijken naar een bijzonder druk atletiekweekend in het buitenland. Morgen verschijnen op internationale meetings Metz en Dortmund tal van Belgen aan de start. Eliott Crestan, Cynthia Bolingo, Julien Watrin en Ismael Debjani zijn slechts enkele van de nationale toppers die in actie komen.

Zowel in eigen land, als in het buitenland staat er een druk atletiekweekend voor de deur. Een heus legioen Belgen ontvlucht het land om deel te nemen aan internationale wedstrijden. Eliott Crestan trekt naar het Franse Metz om er voor het eerst in 2022 een 800m af te werken. Crestan heeft goede herinneringen aan de meeting in Frankrijk, aangezien hij er vorig jaar het BR in zaal op zijn naam zette. De WK-limiet bedraagt 1’46″70 en die chrono heeft de olympiër zeker voor ogen. Ook Aurele VandeputteVanessa Scaunet en Aaron Botterman nemen de 800m voor hun rekening in Metz.

Op de 400m krijgt Julien Watrin stevige concurrentie uit onder meer Nederland met namen zoals Liemarvin Bonevacia en Isayah Boers. Watrin is al zeker van een ticket naar het WK indoor, maar krijgt nu wel een ideaal deelnemersveld voorgeschoteld om zijn PR te verbeteren. Bij de vrouwen hoopt Camille Laus een betere indruk na te laten in vergelijking met haar vorige wedstrijden. Voorlopig moet de Belgian Cheetah het stellen met een seizoensbeste van 53″71, bijna een seconde boven de WK-limiet van 52″90. Elise Mehuys legde het vuur aan de schenen van Rani Rosius op het Vlaams kampioenschap. Met 7″36 sluipt ze stilaan dichter bij de 7″30 om naar Belgrado af te zakken. Isaac Kimeli zou in principe de jacht op de WK-limiet op de 3.000m openen, maar de tweede van het EK indoor van vorig jaar moet zijn seizoensstart uitstellen door kuitklachten.

Julien Watrin – Foto: Lucien Lambotte

Cynthia Bolingo komt morgen in Dortmund voor het eerst in actie sinds ze de Olympische Spelen met een spierscheur verliet. Bolingo zou in principe eerder haar seizoen openen, maar een pijnlijke achillespees stak daar een stokje voor. Voor Bolingo lijkt de WK-limiet een haalbare kaart, zeker gezien haar straffe 50″29 in openlucht. Ismael Debjani snelde vorige week naar een knap BR op de 1500m. Sindsdien verscheen hij ook aan de start van een 3.000m in Frankrijk, zonder veel succes aangezien hij niet onder de WK-limiet dook. Op Duitse bodem opteert Debjani opnieuw voor de 1500m, in het gezelschap van landgenoot Ruben Verheyden. Na zijn sterke wedstrijd van vorig weekend is de WK-limiet van 3’39″00 geen onmogelijke opdracht voor de Europese beloftekampioen.

Op de twee mijl, met officiële tussentijd na 3.000m, doen twee Belgen een gooi naar de gevraagde 7’50″00. Michael Somers kwam al héél dicht in de buurt van die chrono. Derde keer, goede keer is hopelijk het geval voor de vijfde van het EK veldlopen. Nog geen 24 uur later verdedigt hij in Diest zijn leiderstrui in de CrossCup. Simon Debognies werkte een trainingsstage af in Kenia en hoopt daar morgen de vruchten van te plukken. Indoor dook Debognies nog nooit onder acht minuten, outdoor liep hij afgelopen zomer ruim onder 7’50. Op de sprintnummers verschijnen met Rani Rosius en Kobe Vleminckx twee potentiële WK-gangers aan de start. Rosius benaderde de WK-limiet vorige week in Berlijn tot op vier honderdsten met 7″34. Vleminckx kwam op het Vlaams kampioenschap indoor tot een chrono van 6″71, acht honderdsten boven de de gevraagde 6″63 om zijn koffers naar Belgrado te pakken.

Rani Rosius – Foto: Lucien Lambotte