In de olympische tienkamp van Tokio probeert Thomas Van der Plaetsen minstens even goed te doen als in Rio vijf jaar geleden, toen hij achtste werd. Wij volgen alles minuut per minuut, met onderaan de pagina ook een scoreprojectie. Alle uren zijn in Belgische tijd.

4u10: Zie hier voor een blessure-update over Van der Plaetsen. We zetten deze live-updates bij deze, met spijt in het hart stop. Als er in de tienkamp iets spectaculair gebeurt, nemen we dat mee in de updates van de zevenkamp.

3u05: Nee toch, wat een drama! Van der Plaetsen loopt bij zijn eerste poging in het verspringen een ernstige blessure op aan de hamstring. Hij blijft lang in het zand liggen, verslagen, en moet uiteindelijk worden afgevoerd in een rolstoel. Zijn Spelen eindigen na nog geen twee proeven. Wat een tristesse.

2u15: Van der Plaetsen laat meteen een dijk van een start optekenen. Hij snelt op de 100 meter naar 11″05, en benadert zijn persoonlijk record tot op één honderdste. Hij doet gevoelig beter dan in zijn beste tienkamp en sprokkelt meteen een bonus van 36 punten ten op zicht van schema persoonlijk record bij elkaar. Damian Warner is zoals verwacht een klasse apart en klokt 10″12. Van der Plaetsen staat zeventiende. Op naar het verspringen, een specialiteit van onze landgenoot.