Vijf jaar na haar olympische titel in Rio gaat Nafi Thiam in Tokio op zoek naar een tweede goud. Ze krijgt het gezelschap van Noor Vidts, die als alles meezit misschien wel kan dromen van top acht. Volg bij ons alles van minuut tot minuut, met onderaan de pagina ook een score-projectie.

14u10: Vidts eindigt schitterend als tweede op de 200 meter, Thiam moet vrede nemen met een achttiende plaats. In het klassement gaat Anouk Vetter nu aan de leiding met 3.968 punten. Geloof het of niet, maar Noor Vidts is tweede! Zij telt nu 3.941 punten. Thiam is derde met 3.921 punten. We zien u morgen voor wat meer dan waarschijnlijk de interessantste dag wordt in de Belgische meerkampgeschiedenis.

13u40: Thiam maakt helaas een mindere beurt op de 200 meter. Met 24″90 blijft ze meer dan een halve seconde boven haar persoonlijk record. Ze ligt nu 135 punten achter op schema persoonlijk record.

13u30: BAM! Noor Vidts verpulvert haar persoonlijk record op 200 meter en snelt naar reekswinst in 23″70, meer dan vier tienden onder haar persoonlijk record. Ze ligt nu 275 punten (!) voor op haar persoonlijk record. Katarina Johnson-Thompson loopt een blessure op. Haar Spelen zijn afgelopen.

12u40: Het kogelstoten is afgelopen. Thiam deed met een ongeldige worp en 14m80 niet meer beter dan bij haar eerste beurt. Vidts slaagde daar wél in. Ze lukte bij haar tweede poging 14m33, een verbetering van haar persoonlijk record met de volle 25 centimeter. Thiam eindigt als vierde, Vidts als zevende. Vidts ligt nu niet minder dan 154 punten voor op schema persoonlijk record. Thiam ligt 88 punten achter op schema persoonlijk record. Ze blijft aan de leiding, met 56 punten meer dan nummer twee Anouk Vetter. Vidts is met 94 punten minder dan Thiam opgerukt naar de derde plaats.

12u10: We zijn weer vertrokken. Noor Vidts begint uitstekend aan het kogelstoten met 13m59, 28 centimeter beter dan tijdens haar recordmeerkamp. Ook Nafi Thiam neemt een prima start. Ze stoot 14m82, 31 centimeter verder dan tijdens haar recordmeerkamp.

5u25: Thiam wint het hoogspringen! Ze gaat over 1m92 bij haar eerste poging. Daarna geraakt ze niet meer over 1m95. Ze doet zes centimeter beter dan haar Britse rivale ‘KJT’. In het klassement gaat Thiam naar de leiding. Ze heeft 19 punten meer dan de Amerikaanse Erica Bougard en 48 punten meer dan Johnson-Thompson. Onze landgenote ligt wel 109 punten achter op schema persoonlijk record, maar het is hier in de eerste plaats om de gouden medaille te doen. Vidts schuift in het klassement een plaatsje op van vijf naar vier. Zeer knap.

5u10: Vidts heeft een hele sterke wedstrijd afgewerkt, waarin ze bij haar eerste beurt over 1m83 ging. Ze kwam zo tot op één centimeter van haar persoonlijk record. Daarna bleek 1m86 te hoog gegrepen. Vidts heeft nu een hele mooie bonus van 86 punten op haar persoonlijk record. Ook Thiam blijft het goed doen. Ze klaar 1m86 en 1m89 bij haar eerste beurt.

4u35: We geven u nog eens een stand van zaken in het hoogspringen. Vidts heeft nu ook 1m77 bij de eerste poging overschreden en nadert tot op twee centimeter van haar seizoensbeste. Ook Thiam is prima gestart. Ze klaarde 1m80 en 1m83 bij haar eerste poging.

4u15: We zijn inmiddels 40 minuten ver in het hoogspringen van de zevenkamp. Noor Vidts is goed begonnen. Ze klaart 1m68, 1m71 en 1m74 bij haar eerste poging. Thiam neemt wat meer risico en begint pas op 1m80.

2u50: Wauw, wat een knalstart hier van Noor Vidts. Ze verpulvert haar persoonlijk record en brengt het van 13″41 naar 13″17. Ze ligt zo meteen 36 punten voor op schema persoonlijk record. Vidts is knap vijfde na de horden, Thiam staat vijftiende. Op naar het hoogspringen.

2u40: Een degelijke start van Nafi Thiam op de 100 meter horden, zonder super te zijn. Ze loopt in de eerste reeks naar 13″54, drie honderdsten onder haar seizoensbeste. Ze blijft wel nog 20 honderdsten boven haar persoonlijk record en laat zo meteen 30 puntjes liggen op schema persoonlijk record. Thiam moet wel maar 40 punten toegeven op haar grote opponente, de Britse Katarina Johnson-Thompson, die 13″27 klokt.