Het is zover: het eerste atletiek-WR is gesneuveld in Tokio. In de zesde en laatste poging vloog de Venezolaanse Yulimar Rojas naar een waanzinnige 15m67, een verbetering van het bijna 26 jaar oude WR met maar liefst 17 centimeter. Rojas was eerder in de competitie goed voor een olympisch record van 15m41. De 25-jarige atlete is nu zowel indoor als outdoor de beste hinkstapspringster aller tijden. 

Drie dagen heeft het geduurd, maar het is zover: het eerst wereldrecord is een feit op de atletiekpiste in Tokio. In het hinkstapspringen werd het uitkijken naar Yulimar Rojas, die de afgelopen maanden al zo vaak voorbij 15 meter vloog dat het slechts een kwestie van tijd was alvorens ze het WR van Inessa Kravets (15m50) zou aanscherpen. Rojas begon waanzinnig sterk aan haar competitie door meteen het olympisch record te grijpen met een sprong van 15m41. In haar derde poging vloog de Venezolaanse voorbij het WR, maar kreeg ze helaas een rode vlag te zien. Intussen legde de Portugese Patricia Mamona beslag op het zilver dankzij een nationaal record van 15m01. De Spaanse Ana Peleteiro sprong naar het brons met eveneens een nationaal record van 14m87, amper drie centimeter beter dan de Jamaicaanse Shanieka Ricketts die vierde werd.

Bij Rojas was er geen sprake van verbetering, al had ze nog altijd die zesde en laatste sprong in petto. Daarin toonde de nog altijd maar 25-jarige atlete wat voor een fenomeen ze wel is. In haar stap leek het geen topprestatie te worden, tot ze uitpakte met haar hink en sprong. Rojas vloog voorbij het WR en wist geen blijf met zichzelf. Het werd in eerste instantie wachten op de witte vlag. Die kwam er ook, vergezeld van 15m67, een onwaarschijnlijke verbetering van het WR met maar liefst 17 centimeter. Trainer Ivan Pedroso mocht zich in de handen wrijven, want naast het goud had hij dankzij Peleteiro ook een tweede atleet op het podium. Vorige winter behaalde Rojas al de beste sprong ooit in zaal met 15m43. De atlete gaf al meermaals aan dat ze op termijn in staat moet zijn om 16 meter te benaderen.