In het Stade Louis II in Monaco werd op vrijdagavond een hoogstaand nummertje opgevoerd. Tijdens de negende Diamond League van dit seizoen, stormde Faith Kipyegon naar haar derde wereldrecord van dit seizoen. Ook Karsten Warholm imponeerde er met zijn tweede tijd ooit op de 400m horden. Timothy Herman en Ben Broeders konden zich dan weer niet in de kijker werpen of springen. Zij bleven ver van hun seizoensbestes verwijderd. Armand Duplantis liet in het polsstokspringen eveneens een zeldzame steek vallen. 

Na wereldrecords op de 1500m en 5.000m moest ook de mijl eraan geloven. Tijdens de Diamond League in Monaco peuzelde Faith Kipyegon eenvoudig de tijd op die Sifan Hassan in 2019 neerzette. Met 4’07″64 deed ze bijna vijf seconden beter dan. Alles over deze wereldrecordrace kan u hier lezen.

Ook op de andere loopnummers ging het er snoeihard aan toe. Karsten Warholm ging als een sneltrein van start op de 400m horden, waar hij lange tijd nog de hete adem van Alison dos Santos in zijn nek voelde. De regerende wereldkampioen moest in zijn eerste hordenrace van het seizoen uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de wereldrecordhouder. Niet onlogisch. Warholm liep met 46″51 zijn tweede tijd ooit en de vierde tijd aller tijden. Dos Santos kwam als tweede over de meet in een mooie opener van 47″66.

Natalia Kaczmarek imponeerde op de vlakke 400m met een straffe laatste 100m. De Poolse raapte nog heel wat atleten en won haar tweede Diamond League in amper een week tijd. Met 49″63 klokte ook zij haar tweede tijd ooit. De derde plaats was weggelegd voor Lieke Klaver. Nog geen week na haar snelle 49″81 volgde een tweede duik onder de 50 seconden voor de Nederlandse. Met 49″99 werd ze knap derde. Sydney McLaughlin-Levrone moest in laatste instantie verstek geven door knieklachten. Op de halve afstand kon Gabrielle Thomas, de snelste atlete van dit jaar, niet imponeren. Ze finishte teleurstellend als zevende in 22″67, ruim een seconde boven haar beste wereldjaarprestatie. De weg lag daarmee open voor Shericka Jackson. De nummer twee aller tijden sprintte eenvoudig naar winst in 21″86.

Foto: Matthew Quine for Diamond League AG

De 100m horden mondde wél uit in een pittig duel met Nia Ali en Kendra Harrison als hoofdrolspeelsters. Amper één honderdste bedroeg het verschil tussen hen aan de finish, in het voordeel van Ali. De wereldkampioene van 2019 scherpte op 34-jarige leeftijd haar PR aan tot 12″30, de snelst tijd van dit jaar. Een beste wereldjaarprestatie volgde ook op de 800m, met dank aan Kinyamal Wycliffe. Hij liep naar een snelle 1’43″22 en nam in zijn spoor nog vijf andere atleten mee die allen onder de 1’44 doken. Voor Wycliffe was het zijn eerste Diamond League overwinning in twee jaar. In het voorprogramma stuntte de 18-jarige Niels Laros door te vliegen naar 1’44″78. De Nederlander, die vorige maand nog naar 3’32″89 liep op de 1500m, scherpt zo het nationaal juniorenrecord aan en wordt nu al zesde aller tijden in zijn land.

Foto: Jolien De Bock

Op de 5.000m toonde Hagos Gebrhiwet dat hij nog niet afgeschreven is. De nummer drie van de Olympische Spelen in 2016, liet alle gevaar nipt achter zich door naar een PR van 12’42″18 te snellen. Hij wordt daarmee de elfde performer aller tijden. Mohamed Katir eindigde als vierde in 12’45″01 waarmee hij het Europees record van Jakob Ingebrigtsen gevoelig aanscherpte. Simon Kiprop Koech won een minder sterk gespannen 3.000m steeple in een dik persoonlijk record van 8’04″19. In het slotnummer haalde Ferdinand Omanyala, vorige week nog slotloper voor Kenia tijdens de 4x100m in Luik, het van Letsile Tobogo met respectievelijk 9″92 tegenover 9″93.

Met Timothy Herman en Ben Broeders traden ook twee landgenoten aan in de dwergstaat. In het speerwerpen kwam Herman niet verder dan de laatste plaats in een povere 74m34. Jakub Vadlejch kegelde zijn speer het verst met 85m95 als beste worp. In het polsstokspringen kenden Broeders evenmin zijn beste dag. Op 5m42 ging alles nog goed, maar op 5m62 ging de lat drie keer tegen de grond. De winst ging dit keer niet naar Armand Duplantis, hoewel de vliegende Zweed wel present was. Duplantis mistte echter twee keer op 5m92 en gokte door zijn derde poging meteen op 6m02 af te leggen. Ook hier ging het mis. Christopher Nilsen mocht zo zijn tweede Diamond League ooit op zijn naam schrijven met 5m92.

Ben Broeders – Foto: Erik van Leeuwen

Ook Yaroslava Mahuchikh zag de winst uit haar handen glippen na twee missers op 1m99 en een foutpoging op 2m01. Nicola Olyslagers eindigde zo bovenaan in de hoogspringcompetitie door als enige over 1m99 te springen. Het verspringen leverde hoogstaandere sprongen af met Larissa Iapchino als primus. De kersverse Europese beloftekampioene won de competitie met een nieuw PR van 6m95. Yulimar Rojas, de wereldrecordhoudster in het hinkstapspringen, werd tiende tussen de specialisten in 6m61. Zij heeft 6m88 als PR staan. Zango Hugues Fabrice trok in de laatste poging van het hinkstapspringen het laken naar zich toe. Met 17m70 benadert hij zijn PR tot op twaalf centimeter.

Zondag vindt in Londen de tiende Diamond League van dit seizoen plaats.