De Diamond League in Silesia is één van de nieuwste in het circuit. Het regende vandaag dan ook meetingrecords in het indrukwekkende Silesian Stadium. Camille Laus en Thomas Carmoy zorgden voor een Belgische insteek in deze topmeeting. Op de 800m kon Laus met veel moeite haar wagonnetje aanpikken, wat haar een stevig nieuw PR opleverde. Carmoy bleef enkel met een negende plaats achter met 2m20. Het hoogtepunt van de meeting kwam wederom van de hand van Jakob Ingebrigtsen. Op de 1500m verbeterde hij op straffe wijze zijn eigen Europees record. Met 3’27″14 schuift hij op naar de vierde tijd aller tijden.

Op de Diamond League in Silesia kreeg Camille Laus een uitstekende kans om haar record op de 800m aan te scherpen. Laus was, met uitzondering van nog één atlete, de enige die nog nooit onder de twee minuten liep op de dubbele baanronde. Achterin postvatten en zo lang mogelijk aanklampen was dus de boodschap. De eerste 400m volgde de gewezen 400m-specialiste nog goed, maar in de laatste ronde moest Laus logischerwijs een klein gaatje laten. Ze verdapperde nog wel in de laatste rechte lijn en kwam uiteindelijk na 2’01″35 over de finish, ruim een halve seconde onder haar PR. De winst hier ging naar Mary Moora in 1’56″85.

Thomas Carmoy liet dit jaar zowel hoog- als laagvliegers optekenen in Diamond League wedstrijden. In Silesia bleef hij opnieuw in de onderste gelederen van de uitslag hangen. Zijn 2m20 was goed voor de negende plaats. Mutaz Barshim pakte uit en sprong hoger dan eender wie dit jaar. Met 2m36 hield hij Gianmarco Tamberi en Tobias Potye af die een eveneens indrukwekkende 3m34 aankonden. Met hun drietjes voeren zij sinds vandaag de seizoensranglijst aan. Iryna Gerashchenko kaapte de overwinning weg bij de dames. Met 1m98 sprong ze dezelfde hoogte als Nicola Olyslagers en Yulia Levchenko, maar ze liet minder foutpogingen optekenen doorheen haar concours.

Foto: Jolien De Bock

Voor het internationale hoogtepunt was het wachten tot de 1500m waar Jakob Ingebrigtsen als een wervelwind tekeer ging. Het fenomeen van de (middel)lange afstanden gooide er stevig de beuk in. Hij liet de concurrentie achter zich en stormde solo op de finish af met 3’27″14 als resultaat. Hij verbetert zo zijn eigen Europees record met bijna een seconde en mag zich voortaan de vierde snelste atleet ooit op deze afstand noemen. Ingebrigtsen sluipt bovendien weer wat dichter bij het wereldrecord van Hicham El Guerrouj, 25 jaar geleden goed voor 3’26″00. Bij de dames haalde de Ethiopische Hirut Meshesha het nipt van een landgenote in 3’54″87. Ethiopië ging eveneens aan het feest op de 3.000m. Freweyni Hailu haalde het daar in een snelle 8’26″61. De 3.000m steeple was een kolfje naar de hand van Soufiane El Bakkali. Hij won relatief eenvoudig in 8’03″16.

Op de 100m kregen we een een duel tussen Sha’carri Richardson en Shericka Jackson, de snelste twee dames van dit seizoen. Jackson was bij het startschot meteen bij de pinken en was een stuk beter weg dan haar Amerikaanse concurrente. Richardson vocht echter verbeten terug en haalde nog de overwinning thuis. Ze finishte in 10″76, een zucht onder haar 10″71 van eerder dit seizoen. Jackson zette met 10″78 eveneens een fraaie chrono neer. Bij de mannen was een fotofinish nodig om aan te duiden wie van de vier(!) het uiteindelijk haalde. Akani Simbine bleek uiteindelijk de snelste te zijn in 9″97. Hij verwees Fred Kerley naar de tweede plaats. Op de 100m horden kregen we een duel tussen de huidige en voormalige wereldrecordhoudster. Tobi Amusan, de huidige, haalde het nipt van Kendra Harrison in 12″34. Harrison finishte één honderdste later. Daarmee kwamen ze beide in de buurt van de beste wereldjaarprestatie van Jasmine Camacho-Quinn die al 12″31 liep.

Foto: Thomas Windestam for Diamond League AG

Lieke Klaver en Natalia Kaczmarek maakten er een mooie strijd van op de 400m. Klaver, die altijd wel gekend staat voor een snelle eerste 200m, leek nog sneller dan anders haar wedstrijd te openen. In de tweede bocht moest ze gas terugnemen en voelde ze Kaczmarek komen. Klaver liet Kaczmarek niet zomaar passeren en vocht knap voor haar plaats, maar moest uiteindelijk wel haar meerdere erkennen in de thuisloopster. Aan de meet volgde echter een grote ontlading bij beide. Zowel Kaczmarek (49″48) als Klaver (49″81) noteerden een nieuw PR. Voor Klaver is het haar eerste duik ooit onder de 50 seconden. Wayde Van Niekerk dulde minder tegenstand en liet iedereen ver achter zich. Hij won de race met 44″08, de tweede snelste tijd van dit seizoen.

Dat het polsstokspringen door iemand anders dan Mondo Duplantis gewonnen zou worden, was bijna niet in te beelden en gebeurde ook niet. Met een sprong over 6m01 had hij gewonnen spel dus ging de lat naar 6m13, zijn seizoensbeste prestatie. Drie pogingen mislukten maar Duplantis heeft alweer zijn 23e DL-zege op zak. De Japanse Haruka Kitaguchi zette het speerwerpen naar haar hand met een nieuw nationaal record en beste wereldjaarprestatie. Ze wierp de speer 67m04 ver en doet zo een dikke meter beter dan haar vorige topprestatie. Dubbele wereldkampioene Kelsey-Lee Barber kwam niet verder dan een teleurstellende 59m02. In het kogelstoten was Ryan Crouser zoals wel vaker oppermachtig. Hij bleef met 22m55 een meter onder zijn eigen wereldrecord maar had meer dan een meter over op eerste achtervolger Payton Otterdahl. Yulimar Rojas was dit seizoen nog niet al te veel in actie gekomen maar vloog toch al voor de tweede keer voorbij 15m in het hink-stap-springen. Met 15m18 noteerde de Venezolaanse superster de beste wereldwijde jaarprestatie.

Foto: Matthew Quine for Diamond League AG